Preminula Kler Holingvort

508

Britanska ratna dopisnica Kler Holingvort, novinarka koja je prva javila da je počeo Drugi svjetski rat, preminula je u Hongkongu u 106. godini, objavljeno je na njenoj stranici na Fejsbuku.

Holingvortova je ušla u istoriju kad je javila da Njemačka upravo počinje sa invazijom na Poljsku, čime je započeo Drugi svjetski rat. Bilo je to samo nedjelju dana nakon što je zaposlena u britanskim novinama “Dejli telegraf”.

Jednom prilikom je pozajmila diplomatsko vozilo i odvezla se do teritorije koja je bila pod kontrolom Nijemaca, gdje je videla tenkove, oklopna vozila i artiljeriju.

Kada su nacisti započeli invaziju na Poljsku nekoliko dana kasnije, Holingvortova je nazvala britansku ambasadu u Varšavi i novine za koje je radila da ih obavijesti da je rat počeo.

Kako je kazala, morala je da drži slušalicu kroz prozor kako bi uhvatila zvuke njemačkih snaga i uvjerila ambasadu da govori istinu.

– U mjesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegrafu u julu 1939., Holingvortova je dobila nadimak “Skarlet Pimpernel” jer je pomogla oko 3 500 Jevreja da pobjegnu od nacista, organizujući njihovu evakuaciju iz Katovica u Veliku Britaniju – napisao je Klub stranih dopisnika Hongkonga povodom njenog 105. rođendana, oslanjajući se se na seriju istorijskih romana britanske spisateljke baronice Orczi, koji prate priču Engleza koji spasava aristokrate tokom Francuske revolucije.

Holingvortova je izvještavala o sukobima u Palestini, Alžiru, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Kini, Jemenu i Vijetnamu. Bila je prva osoba koja je razgovarala s iranskim šahom i izvještavala iz Pekinga tokom kraja vladavine Mao Ce-Tunga.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA