Povišica penzionerima u RS i dalje bez datuma

604

Predstavnici Vlade i Udruženja penzionera RS postigli su još krajem prošle godine dogovor da je potrebno povećanje penzija u Srpskoj, ali da bi se znao datum od kojeg će povišica početi da im stiže, potrebna je konkrenta odluka Vlade. Namjera je da ubuduće najstariji primaju ček veći za tri do pet odsto.

Predjsednik Partije ujedinjenih penzionera RS Ilija Stevančević se prije dva dana sastao i sa predsjednikom parlamenta Nedeljkom Čubrilovićem i resornim ministrom Milenkom Savanovićem i naglasio važnost linearnog povećanja penzija.

– Čubrilović je saglasan da se mora ispoštovati zaključak 14. sjednice Narodne skupštine da će se penzije ove godine povećati od tri do pet odsto. I ministar Savanović dijeli mišljenje da povećanje ne bi smjelo da bude ispod tri odsto, ali da je još neizvjesno od kada će to povećanje početi da se obračunava. Čeka se odluka Vlade RS – kaže Stevančević i naglašava da je neophodno linearno povećanje penzija, a ne pojedinačno, odnosno po kategorijama.

– Dvije trećine ove kategorije stanovništva živi u siromaštvu, tako da, šta god da Vlada odluči, značiće pomjeranje sa ruba egzistencije – dodao je Stevančević.

I predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj nada se najboljem mogućem epilogu.

– I dalje čekamo odluku Vlade. Svjesni smo da to podrazumeva veliki novac. Samo u slučaju povećanja od tri odsto potrebna su izdvajanja od oko 30 000 000 KM, a u slučaju pet odsto oko 50 000 000 KM. Trenutna najniža penzija u Srpskoj je 174 KM – rekao Rakulj.

Milojka Pandurević, penzioner iz Banjaluke (65) kaže da su planirana povećanja neznatna na ionako mala primanja, ali dugoročno imaju smisla.

– Primanja penzionera su ispod svakog dostojanstva, a životni izdaci nikad skuplji. Bilo bi lijepo da bar ne moramo da razmišljamo o lijekovima. Najobičnija krema za reumu je 11 KM, a da ne govorim o lijekovima za dijabetes i srce. Ja još imam, za naše prilike, solidnu penziju. Sa višom stručnom spremom i 40 godina staža primam 516 KM, pa opet ne mogu sebi da priuštim, na primjer, kartu za pozorište ili upis u Gradsku biblioteku – kaže Pandurevićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da u budžetu nema novca za znatnije povećanje penzija, ali da su svi u Vladi svjesni da postoji potreba za tim jer su primanja te kategorije stanovnika veoma niska.

– Penzioneri traže povećanje od pet odsto, a to je na godišnjem nivou skoro 49 miliona KM – rekao je Savanović. On je naglasio da je važno da se o povećanju vode ozbiljni razgovori.

Cifre kažu

* 30 miliona maraka za povišicu od tri odsto
* 174 marke najniža penzija trenutno u Srpskoj
* 50 miliona KM ako povećanje bude pet procenata

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA