Potpuna obustava rada u ŠG “Jahorina” Pale

727

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske Vlado Pavlović rekao je da su radnici Šumskog gazdinstva (ŠG) “Jahorina” sa Pala već tri dana u generalnom štrajku i da će potpuna obustava rada trajati sve dok im ne budu isplaćene plate.

Pavlović je objasnio da radnici tog gazdinstva potražuju zarade za oktobar, novembar i decembar prošle godine.

On je naveo da su radnici ŠG “Jahorina” razgovarali sa generalnim direktorom “Šuma Republike Srpske” nakon što su u krugu preduzeća održali jednočasovni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih plata.

– On im te uslove, odnosno isplatu plata za septembar, oktobar, novembar i decembar nije ispunio. Dobili su samo septembarsku platu bez doprinosa i od toga nisu mogli da podignu ništa, jer su im krediti (koje imaju) pojeli tu ratu – naveo je Pavlović.

On je upozorio da u “Šumama Srpske” vladaju velike tenzije zbog neisplaćenih plata u vitalnim gazdinstvima, poput ŠG “Sjemeć” Rogatica.

– Radnici tog gazdinstva će, najvjerovatnije, u ponedjeljak ili u utorak, 30. ili 31. januara početi štrajk – rekao je Pavlović.

Pavlović je ranije ocijenio da je Nadzorni odbor “Šuma Srpske” donošenjem novog Pravilnika o radu 30. decembra 2016. godine, koji predviđa smanjivanje plata svim radnicima za oko 150 KM, otvorio Pandorinu kutiju, odnosno da će krenuti štrajkovi u svim šumskim gazdinstvima.

– Sa sindikatom o tome nisu razgovarali. To su učinili prekidom socijalnog dijaloga i u tajnosti – dodao je Pavlović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA