Popušta li pažnja bh. bezbjednjaka?

481

Pažnja bezbjednjaka zaduženih za borbu protiv terorizma u BiH očigledno popušta, a Operativna grupa je u konfuziji.

Kako tvrde izvori, Operativna grupa za borbu protiv terorizma postoji samo na papiru i rijetko se dešava da sastancima prisustvuju predstavnici svih policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH.

Mada je formirana sa ciljem brzog djelovanja u smislu prevencije, ali i represije terorizma u BiH, saznaje se da članovi Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) u posljednje vrijeme uopšte ne dolaze na sastanke. I oni koji dolaze, u njima ne vide svrhu jer saradnja policijskih agencija, kada je ima, često ide mimo njih.

Član Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost BiH Borislav Bojić kaže da će se lično zainteresovati za ovaj problem.

bojić
– Ako je tako, onda nije dobro, jer OBA raspolaže sa obavještajnim podacima na osnovu kojih se sistemski može pristupiti rješavanju bilo kog problema koji je u vezi sa terorizmom u BiH – kaže Bojić.

Prema njegovim riječima, da bi borba protiv ekstremizma u BiH dala rezultate potrebno je da besprijekorno funkcioniše cijeli sistem, a ne samo represivni.

– Ovo društvo treba da traži i druge načine kako da se ovom pitanju posveti veća pažnja. Mora se raditi sa medijima, obrazovnim ustanovama, vjerskim organizacijama, prije svih sa Islamskom zajednicom – zaključuje Bojić.

Denis Hadžović
Denis Hadžović

Da li su se bezbednjaci u BiH uspavali poslije više od godinu dana bez terorističkog napada? Denis Hadžović iz Centra za bezbednosne studije u Sarajevu kaže da u BiH nema redovnog i sistematskog pristupa bezbjednosti, već se ta priča potencira samo nakon nekih dešavanja u BiH ili Evropi. To je period kada se na sva zvona priča o operativnim i udarnim grupama, a nakon toga – rijetko.

– Svjesni smo da se ni mnogo razvijenije zemlje ne mogu izboriti protiv terorizma. U BiH je to još gore, jer sve dobija političku konotaciju. Potrebno je mnogo više pažnje da se započne dijalog o tome kako unaprijediti bezbjednosnu situaciju. Sadašnje strategije protiv organizovanog kriminala i terorizma su lijepe na papiru, ali nažalost u javnosti nema dovoljno informacija o tome koliki je procenat njihovog sprovođenja. Takođe, za borbu protiv terorizma potrebno je više novca, a vidimo da su budžeti u BiH još na socijalnoj komponenti i na finansiranju javne uprave – kaže Hadžović.

Govoreći o organizacijama iz BiH koje se nalaze na crnoj listi Savjeta bezbjednosti UN, o čemu se pisalo u medijime u protekla dva dana, Hadžović smatra da su protiv njih potrebne radikalnije mjere. Međutim, ističe da se tada pojavljuje problem nedorečenih zakona koji regulišu rad nevladinih i humanitarnih organizacija i udruženjima u BiH, u smislu pranja novca i potencijalnog finansiranja terorizma.

– Lako se ta udruženja mogu preko noći ugasiti, a potom registrovati u drugom kantonu ili u RS. Ne postoji čak ni njihov spisak na nivou BiH – kaže Hadžović.

Najveći napadi u BiH

8a363d096dec20511f8de2ff6e6e2e45Prije sedam godina bombom je napadnuta policijska stanica u Bugojnu, kada je ubijen policajac, a nekoliko ih ranjeno. Najviše pažnje privukao je Mevlid Jašarević 2011. pucnjima na Ambasadu SAD u Sarajevu.

U aprilu 2015. ubijen je jedan, a ranjena dvojica policajaca u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku. U novembru 2015. su ispred kasarne u Rajlovcu ubijena dvojica vojnika, a napadač se dan kasnije raznio bombom.

Posljednji napad u BiH desio se 24. novembra 2015, kada je bačena bomba na policijsku stanicu u Zavidovićima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA