Počeo filmski festival Sundance

627

Najveći američki festival nezavisnog filma Sundance otvoren je u Park Cityju u američkoj saveznoj državi Juta.

Festival je otvorio glumac i reditelj Robert Redford koji je “Sundance” i osnovao 1981. godine. Redford je poručio da će festival ostati podalje od politike, ali je kritikovao industriju vijesti.

– Predsjednici dolaze i odlaze. Kao ljuljačka. Malo ide nazad, malo naprijed. Tako je uvijek i tako će uvijek biti. Mi ostajemo daleko od politike. Ostaćemo fokusirani na priče umjetnika – poručio je 80-godišnji Redford.

Međutim, priznao je da mnogi Amerikanci osjećaju tjeskobu zbog ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću. Ali, Redford je zvučao optimistično uprkos bojazni da će Trump smanjiti vladine programe koji pomažu siromašnima i da će protjerati milione imigranata.

– Mnogi osjećaju da dolazi mrak, mnogi se boje da će nam mnogo stvari biti oduzeto, a to će galvanizovati ljude. Nadam se i mislim da će se nakon toga nastati pokret – dodao je.

Redford se osvrnuo i na ulogu medija.

– Svijet medija je sve smanjio. Sve je tako brzo i kratko, a to vam ne daje vremena za razmišljanje. Odmah se kreće na novi događaj. Dokumentarni filmovi ispunjavaju tu prazninu i osjećam da dokumentarci imaju važniju ulogu nego ikad, jer to postaje dugometražno novinarstvo. To je prilika da se stvarno ispriča priča kako bi javnost zaista mogla sve da provari i vidi kako se osjeća – poručio je 80-godišnji oskarovac.

Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaraca. Ove godine će se na Sundanceu prikazati 120 dugometražnih filmova iz tridesetak zemalja, a među rediteljima je četrdeset debitanata, od čega dvadeset u takmičarskom programu. Filmovi su odabrani između skoro 14 000 prijavljenih, među kojima je bilo nešto više od četiri hiljade dugometražnih.

Festival će na svečanosti 28. januara dodijeliti 28 nagrada najboljim filmovima, dok će se kratkometražna ostvarenja nagraditi na odvojenoj ceremoniji, 24. januara.

Njegovo prošlogodišnje izdanje privuklo je 46 6000 posjetilaca, a američka država Juta inkasirala je oko 143 miliona dolara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA