Počela inauguracija Donalda Trampa (LIVE VIDEO)

646

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp (70) biće inaugurisan danas kao 45. šef države te zemlje.

Po okončanju aktivnosti na otvorenom ispred Kapitola, koji uključuju i marševe u izvođenju vojnog orkestra i američku himnu koju će otpjevati šesnaestogodišnja Džeki Ivanko, slijedi ručak u zgradi parlamenta za Trampa, Pensa i njihove goste sa liderima Kongresa.

To, međutim, nije običan ručak, pošto se već pokazalo da se republikanska većina i novi predsjednik ne slažu po nekim od ključnih pitanja – porezima, zdravstvu i posebno spoljnoj politici. Ručak u Kapitolu će biti prva zvanična prilika da dvije strane razmijene mišljenja.

Predsjednik SAD može položiti zakletvu bilo gdje, ali se to uglavnom radi u Kapitolu, zgradi Kongresa, osim u izuzetnim slučajevima kao kada je 1963. Lindon Džonson, tada potpredsjednik, položio zakletvu u avionu poslije ubistva presjednika Džona Kenedija u Dalasu.

Zakletva je definisana Ustavom i na engleskom sastoji se od 35 riječi, mada ih obično ima 39 sa završnicom “neka mi Bog pomogne” (So help me God).

Trampovi su stigli do Bijele kuće gdje su ih dočekali Barak i Mišel Obama. Melania Tramp je donijela poklon, a Obama ju je upozorio na protokol. Poklon je odnio kako bi se mogli fotografisati.

Prethodno su Tramp i supruga bili u crkvi Svetog Jovana, u kojoj su slušali propovijed sveštenika.

Mnogi se pitaju ko će biti Trampovi najbliži saradnici? Među njima ima bankara, ekstremnih desničara, vjerskih fanatika i poznatih rusofila, što još više dolijeva ulje na vatru oko imenovanja koja je Tramp najavljivao prethodnih dana.

Više evropskih desnih populista pozdravilo je Trampovu inauguraciju kao “početak nove ere”, a među njima je i francuska desničarka Marin Le Pen.

Na osiguranju ceremonije angažovano je čak 28 000 radnika raznih bezbjednosnih službi, od policije do FBI-ja. Pristupne ulice u osiguranom području blokirane su kamionima punjenima pijeskom i barikadama.

U međuvremenu protesti protiv Trampa se zahuktavaju, a neki od učesnika protesta ušli su i u tzv. “sigurnu zonu”. U Londonu se održava protest protiv Trampa pod sloganom “Gradimo mostove, a ne zidove”, što je aluzija na Trampovo obećanje da će izgraditi zid između Meksika i SAD-a.

Službena ceremonija inauguracije počinje u 17:30 časova po našem vremenu.

Nakon polaganja zakletve Tramp će se prvi put obratiti američkoj i svjetskoj javnosti kao američki predsjednik. Govor bi trebao trajati dvadesetak minuta, nestrpljivo se iščekuje, ali dosad nisu procurile naznake onoga o čemu će govoriti.

Kompletnu ceremnoniju možete prtiti uživo na linku ispod:

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA