Otkriven novi ljudski organ!

614

Naučnici su uspjeli klasifikovati jedan sasvim novi organ u ljudskom tijelu i to jedan koji se dugo skrivao u našem probavnom sistemu, a bio je praktično pred očima naučnika svo vrijeme.

Iako je struktura ovog organa poznata, njegova funkcija još uvijek je misterija za maučnike pa bi njegovo proučavanje moglo biti ključno za liječenje abdomenalnih i probavnih bolesti.

Novi organ nazvan je Mezenterijum, nalazi se u našem probavnom sistemu, a dugo se smatralo da se sastoji od fragmentovanih i odvojenih struktura. Međutim, posljednja istraživanja pokazala su da se ustvari radi o jednom sasvim novom organu.

Dokazi o postojanju novog organa objavljeni su u časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

– Sada možemo reći da imamo organ koji nije bio priznat do sada – rekao je Calvin Coffey, istraživač sa Univerziteta Hospital Limerick u Irskoj.

– Anatomski opis koji je napravljen prije više od 100 godina bio je netačan. Ovaj organ nije fragmentovan nego je vrlo kompleksan. Radi se o jednoj neprekinutoj strukturi – kazao je Coffey.

Definicija ovo novog organa počela se uvoditi na univerzitete širom svijeta, a uveden je i u medicinske knjige.

Pred ljekarima i studentima medicine velik je zadatak, a to je pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu mezenterijum ima kada su u pitanju bolesti abdomena, piše ScienceAlert.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA