Obustavljena nastava zbog zagađenog vazduha

592

Zbog prekomjernog zagađenja vazduha koje je u Tuzli evidentno već nekoliko dana, sutra će biti obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama u ovom gradu.

Odluku o obustavi nastave donijelo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (TK), a na osnovu zaključka Kantonalnog štaba civilne zaštite.

– Obustava nastave odnosi se za sada samo za srijedu, 1. februara, a ministarstvo će blagovremeno obavijestiti javnost o daljim aktivnostima i eventualnom produžetku prekida nastave u osnovnim i srednjim školama na području Tuzle, a sve u zavisnosti od stanja proglašene epizode uzbune – saopšteno je iz resornog ministarstva.

Podsjetimo, usljed prekomjerno zagađenog vazduha juče je na području Tuzle proglašena epizoda uzbune.

Inače, u proteklih nekoliko dana u ovom gradu je zabilježena koncentracija sumpor-dioksida od 1.750 mikrograma po metru kubnom, što je za 14 puta više od dozvoljene vrijednosti.

Iz Ministarstva prostornog planiranja i zaštite okoline TK građanima ne preporučuju duži boravak na otvorenom.

Ukoliko je kretanje vani neophodno, preporučuje se disanje isključivo na nos te korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

Nakon što je resorno ministarstvo proglasilo epizodu uzbune zbog prekomjerne zagađenosti vazduha i Termoelektrana Tuzla preduzela je određene aktivnosti.

Aktiviran je plan djelovanja propisanih za ovakve situacije te su blokovi 4 i 5 prebačeni na korištenje uglja sa nižim sadržajem sumpora i pepela, a blok 6 je isključen iz pogona zbog povećane koncentracije sumpor-dioksida na mjernim stanicama.

Aktiviranje plana za posljedicu ima smanjenje proizvodnje električne energije i tehnološke pare.

S druge strane, iz resornog ministarstva upozoravaju i da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima i pozivaju da se, u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama.

Također, korisnicima i vlasnicima kotlovnica i ložišta upućen je apel na poduzimanje svih tehnički izvodljivih mjera u cilju smanjenja emisije štetnih materija u vazduh, uključujući korištenje ekološki prihvatljivih energenata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA