O čemu će razgovarati Putin i Tramp?

650

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, na konferenciji za novinare, precizirao da će Donald Tramp i Vladimir Putin razgovarati telefonom sutra u večernjim časovima po moskovskom vremenu.

Upitan da li će biti riječi i o Ukrajini, Peskov je odgovorio da je malo vjerovatno da će oni razgovarati o velikom broju tema s obzirom na to da je u pitanju njihov prvi kontakt od inauguracije Trampa.

– Vidjećemo, budimo strpljivi – istakao je Peskov, ne želeći da predviđa da li će Putin i Tramp iskoristiti razgovor da bi se dogovorili kada će se i lično sastati.

Peskov se dotakao i medijskih navoda da se Tramp priprema da ukine ili ublaži sankcije uvedene Rusiji zbog Ukrajine, rekavši: “Ništa ne znam o tome”, prenio je Rojters.

– Koliko mi je poznato, ta informacija je potekla od anonimnog izvora, pa je teško reći da li je tačna – rekao je Peskov, navodi Tas.

Pozivajući se na neimenove izvore, Rojters je ranije javio da će najvjerovatnije i njemačka kancelarka Angela Merkel sutra razgovarati sa Trampom, a očekuje se da će tema biti Rusija.

Novinare u Kremlju je interesovalo da li će možda i Putin sutra razgovarati sa Merkelovom, a Peskov je samo kratko odgovorio: “Ne.”

Kremlj je najavio razgovor dvojice lidera nakon što je Tramp u intervjuu za Foks njuz rekao da uskoro namjerava da obavi telefonski razgovor s Putinom.

Tramp je rekao da nije razgovarao sa Putinom u periodu poslije inauguracije 20. januara, dodajući da ga je ruski predsjednik pozvao telefonom poslije pobjede na izborima.

Predsjednik SAD je istakao da bi poboljšanje odnosa Vašingtona i Moskve bilo na obostranu korist.

– Ne poznajem Putina, ali ako budemo mogli da se slažemo s Rusijom, to bi bila velika stvar – dobro za Rusiju, dobro za nas – rekao je Tramp.

Bijela kuća: Tramp i Putin o sankcijama i borbi protiv islamista

Visoka savjetnica u Bijeloj kući Kelien Konvej rekla je da će predsjednik SAD Donald Tramp i ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sutrašnjeg telefonskog razgovora vjerovatno pričati o širokom opsegu tema, uključujući i američke sankcije protiv Moskve i zajedničke napore u borbi protiv terorizma.

– Pretpostavljam da će oni razgovarati, u interesu svojih zemalja, o tome kako se udružiti i raditi zajedno na pitanjima oko kojih mogu pronaći zajedničke osnove i o tome gdje bi ove dvije nacije možda mogle da poraze radikalni islamistički terorizam – navela je Trampova savjetnica u jutarnjem programu američke televizijske mreže Si-Bi-Es.

AP prenosi da je Konvejova tokom gostovanja u emisiji Foks njuza navela sankcije koje su SAD uvele protiv Rusije kao jednu od tema. Dodala je i da će Tramp biti “prijemčiv” prema ruskom predsjedniku “ako Putin želi da vodi ozbiljan razgovor o tome kako pobijediti islamističke ekstremiste”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA