Novi pravilnik za vrtiće: Manje djece, a više direktora!

797

Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje iz Banjaluke, kao najveća ustanova ovog tipa u Srpskoj, pretrpiće i najveće promjene ukoliko zaživi nacrt pravilnika o standardima u toj oblasti.

Centar je zato uputio Ministarstvu prosvjete i kulture RS primjedbe na tekst Pravilnika o normativima u predškolskim ustanovama, koji je u izradi, a kojim se predviđa manji broj djece u vrtićima, ali i manji broj vrtića po jednoj ustanovi.

Centar sada ima 22 obdaništa, a nadležni predviđaju da pod jednom upravom ubuduće može da bude maksimalno 10 vrtića. To bi praktično značilo dijeljenje ovog Centra na tri ustanove, sa tri direktora i isto toliko budžeta.

– To je prevelika reorganizacija, posebno ako uzmemo u obzir da se svi trudimo da idemo na uštedu i restrikcije. Ne vidimo nikavu opravdanost u tome. Banjaluka je centar sa tendencijom rasta i imamo kapacitet da funkcionišemo i sa uduplanim resursima. Pogledajte samo koliko Beograd ili Novi Sad imaju djece u državnim vrtićima. Više od 16.000 – poručuje direktorka Jelena Kurtinović.

Nezadovoljni su i idejom da jedan vrtić može da pohađa najviše 100 mališana, posebno jer u svom sastavu trenutno imaju 8 obdaništa u koje je smješteno između 120 i 210 predškolaca. Kurtinovićeva ocjenjuje da sve to vodi smanjenju broja djece u vrtićima, dok su istovremeno duge liste čekanja na upis u obdanište. Nada se da će ih ministarstvo pozvati da budu dio radne grupe za izradu dokumenta.

I u privatnim vrtićima smatraju apsurdnim da se smanjuje broj djece u grupama, a povećava broj kuvarica i tehničkog osoblja.

– Trenutno imam 120 djece u dva objekta. Znači li ovaj pravilnik da ću, kako se bude povećao broj djece ubuduće, morati da registrujem dvije ustanove? – pita Sanjin Buzadžija, vlasnik vrtića u Banjaluci i predsjednik Udruženja privatnih vrtića.

Iz resornog ministarstva odgovaraju da radna grupa za izradu Pravilnika detaljno razmatra sve pristigle sugestije, između ostalih i banjalučkog Centra za predškolsko, i “čini sve da konačan tekst pravilnika bude što kvalitetniji i u interesu svih”. Pravilnikom će se, poručuju, prije svega, detaljnije urediti pitanja koja definišu uslove za kvalitetno i bezbjedno obavljanje vaspitno-obrazovnog rada u vrtićima i klubovima za djecu.

Vrtići ne mogu u adaptirane prostorije?!

Privatnim vrtićima smeta što nacrtom pravilnika, kažu, nije predviđeno da mogu raditi u adaptiranim prostorijama, kao sada, kada je većina ovih obdaništa u iznajmljenim objektima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA