Njemačka: Višemilionska prevara tražilaca azila

512

Specijalna komisija u njemačkom gradu Braunšvajgu istražiće više od 200 slučajeva prevare čiji su vinovnici tražioci azila koji su izigrali sistem koristeći višestruke lične karte da dobiju beneficije, a to može da bude samo vrh ledenog brijega.

Ukupan gubitak novca poreskih obveznika u pokrajini Donja Saksonija kreće se između tri i pet miliona evra, javila je mreža NDR.

U većini slučajeva radi se o sudanskim izbjeglicama koje su podnosile zahtjev za beneficije u okviru programa socijalne pomoći, rekao je šef novoformirane komisije Jorn Memenga.

Prevaranti su iskoristili preopterećnost službenika koji su registrovali njihove aplikacije u ljeto 2015. godine, u vrijeme najveće migrantske krize u Evropi.

– Mi smo tada željeli da izbjegnemo samo jednu stvar, a to je da neko bude beskućnik -rekao je Memenga, dodajući da su u nekim slučajevima isti službenici registrovali više od jednog lažnog na jednog pravog aplikanta.

Tražioci pomoći samo bi promijenili odjeću ili nešto u izgledu kako bi dobili dodatna dokumenta od socijalnih radnika koji nisu ništa sumnjali.

Na tom putu prevaranti nisu imali puno problema jer izbjeglice nisu morale da daju otiske prstiju i, s obzirom na to da nisu imali dokumenta, bili su identifikovani jedino sa fotografija.

– Ponekad samo puštanje brade, ili dodavanje naočara, skraćenje kose, ali uvijek uz drugačije prezime – rekao je Memenga, prenio je DPA.

Osim toga, službenici nisu imali vremena da pregledaju sve aplikacije obrađene u drugim opštinama Donje Saksonije, pa je tako jedan tražilac azila mogao da preuzme novčanu pomoć na više različitih mjesta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA