Njemačka očekuje prijateljske odnose sa Trampom!

532

Njemačka se nada izgradnji ravnopravnog partnerstva sa Amerikom sada kada je Donald Tram preuzeo funkciju predsjednika, rekao je njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer.

Budući odnosi dvije zemlje treba da budu zasnovani na slobodnoj trgovini, zajedničkoj borbi protiv terorizma i prekookeanskoj saradnji u skladu sa univerzalnim vrijednostima, istakao je Štajnmajer.

Njemačka se nada izgradnji prijateljskih odnosa sa SAD u svijetu punom nesigurnosti i nepredvidivih situacija, dodao je ministar.

Šef nemačke diplomatije naveo je da je izbor Trampa za predsjednika SAD označio kraj svjetskog poretka 20. vijeka.

-Kakve ideje o poretku će prevladavati u 21. vijeku, kako će izgledati svijet sutra, još nije određeno. Kao i uvek, tokom promjene vlasti ima neodređenosti, sumnje i upitnosti koji se tiču kursa novog rukovodstva. Međutim, u ta vremena, vremena globalnog haosa, radi se o velikoj stvari, sada je stavljeno mnogo toga na kocku – naveo je diplomata.

Juče je njemački kancelar Angela Merkel obećala je da će pokušati naći kompromis sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom o pitanjima kao što su trgovina i vojna potrošnja, te istakla važnost dobrih odnosa Evrope i SAD.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA