Ne biraju: Preduzeće “častilo” novcem i SNSD i SDS i PDP!

607

Fabrika obuće “Sportek” d.o.o iz Kotor Varoša, jedna od najvećih izvoznika obuće iz BiH, došla je posljednjih dana u centar medijske pažnje jer je u predizbornoj kampanji istovremeno finansirala i SNSD i SDS i PDP!

Ovo svakako nije jedini primjer privatnog preduzeća koje je “čašćavalo”” različite političke opcije više nego konkretnim ciframa, ali je firma iz Kotor Varoša usamljeni primjer čije su donacije javno objelodanjene u finansijskim izvještajima političkih partija.

Naime, u septembru 2016. godine, u jeku predizborne kampanje pred prošlogodišnje lokalne izbore “Sportek” se odlučio istovremeno donacijama “pogurati” tri partije u Srpskoj, i to vladajući SNSD sa 20 000 KM, dok je ista cifra uplaćena i dvjema opozicionim strankama, SDS-u i PDP-u, pa je na njihove stranačke račune od ove firme “leglo” po 10 000 KM. Ovo je ujedno bila i jedina donacija pravnog lica koje je prikazala stranka Milorada Dodika.

Ovo su pokazali finansijski izvještaji političkih stranaka u BiH koji su objavljeni na službenoj stranici Centralne izborne komisije BiH.

snsd
Izvještaj SNSD-a
15934686_10211032380501427_2040492895_n
Izvještaj PDP-a
15910221_10211032380421425_743977314_n
Izvještaj SDS-a

U upravi “Sporteka”, na insistiranje banjalučkih medija, nisu željeli da govore o ovom potezu. Međutim, pravdali su se riječima da je to “vjerovatno bila odluka vlasnika, koji je iz Italije”.
Što bi se narodski reklo, “Sportek” je igrao na sigurno.

Privatne donacije

Iz Transparensy International-a BiH ističu da, prema Zakonu o finansiranju političkih partija, pravna i fizička lica mogu davati donacije političkim partijama ili članovima stranaka koji djeluju u njihovo ime.

– Prilozi podrazumijevaju i poklone, besplatne usluge ili pružanje usluge političkoj stranci pod uslovima kojima se ta stranka stavlja u povlašten položaj u odnosu na druge – navodi Transparensy International BiH u svom izvještaju pod nazivom “Finansiranje političkih partija”.

Međutim, iznosi koji se uplaćuju na račune političkih stranaka su daleko veći od propisane gornje granice. Fizička lica ne bi smjela uplaćivati više od 10, a pravna više od 50 hiljada KM u toku godine jednoj plitičkoj stranci. Međutim, sporni iznosi se i ne unose u finansijske izvještaje.

S obzirom na to da se i nadležni pretjerano ne trude da ovakve donacije “razotkriju”, stranke će praksu neprijavljivanja donacija najvjerovatnije nastaviti i u narednom periodu.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA