Najgledaniji film 2016. godine je… (VIDEO)

608

Film “Kapetan Amerika: Građanski rat” je najgledanije ostvarenje 2016. godine u bioskopima širom svijeta.

Ovaj film iz Marvelovog serijala ostvario je zaradio od milijardu i 153 miliona dolara na bioskopima blagajnama.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama “Kapetan Amerika – Građanski rat“, koji nastavlja tamo gdje se film “Osvetnici – Era Altrona“ završio, zaradio je 408 miliona dolara, zbog čega je drugi najgledaniji film u SAD. Za ukupnu, pozamašnu cifru tvorci “Kapetana Amerike” mogu da zahvale i gledaocima u Kini, gdje su zaradili 190 miliona 500 hiljada dolara.

Iznad milijardu dolara imaju i animirana ostvarenja “U potrazi za Dori” – milijardu i 27 miliona, i “Zootopija” – milijardu i 23 miliona.

Nastavak kultnog crtanog filma “U potrazi za Nemom” je najgledaniji film u Americi gdje je na blagajnama zaradio 486 miliona dolara.

Zanimljivo, ovaj crtani film je imao najveći broj publike u Japanu (što je dovelo do 65 miliona dolara profita). “Zootopija” nije toliko dobro prošla na domaćoj teritoriji, budući da je “tek” na šestom mjestu najgledanijih filmova u Americi (341 milion dolara). Filmu je finansijski uspjeh donijela Kina, gde je “Zootopija” zaradila 235 miliona.

Da su djeca i njihovi roditelji bili najaktivniji bioskopski gledaoci 2016. godine pokazuje i podatak da se u top pet najgledanijih filmova nalaze i “Knjiga o džungli” i “Tajni život kućnih ljubimaca”. Igrani rimejk Diznijevog animiranog filma ostvario je profit od 966 miliona, odnosno 364 miliona u Americi, a ostalo u inostranstvu (od čega je, očekivano, najviše u Kini – 150 miliona). “Tajni život kućnih ljubimaca” zaradio je 875 miliona dolara, odnosno 368 miliona u SAD.

https://www.youtube.com/watch?v=fCFbRebWc2w

Uz animirane filmove najviše novca holivudskim studijima i 2016. kao i ranijih godina, donijele su ekranizacije stripova. Pored pomenutog “Kapetana Amerike”, na listi filmova sa najvećom zaradom su i “Betmen protiv Supermena: Zora pravednika” (873 miliona dolara), “Dedpul” (783 miliona), “Odred otpisanih” (745 miliona) i “Doktor Strejndž” (656 miliona). Zanimljivo je da su dva od ova četiri ostvarenja (“Betmen protiv Supermena” i “Odred otpisanih” na listama najlošijih filmova godine po ocjenama kritike).

Iako dobro napisan, i za jedan blokbaster vrlo vrijedan, i deseti film na listi najgledanijih izgleda kao slikovnica ili video igrica. U pitanju je “Fantastične zvijeri i gdje ih naći”.

Novi film iz serijala o Hariju Poteru (koji prati događaje prije Poterovog odlaska u čuvenu školu Hogvorts) na blagajnama je zaradio 744 miliona dolara.

Ipak, najzanimljiviji naslov na listi nalazi se na 11. mjestu. U pitanju je “Odmetnik 1”, koji je za samo dvije nedjelje prikazivanja dostigao 555 miliona dolara. Ovaj film iz serija “Ratovi zvijezda”, prvi koji nije u direktnoj vezi za pričom o Luku Skajvokeru, među deset je najgledanijih filmova u Americi 2016. godine. Osim toga, njegova zarada će vrtoglavo skočiti kada 6. januara film stigne u bioskope u Kini.

Da je dovoljno da jedan film bude gledan samo u Kini da bi ostvario ogromnu zaradu, govori i podatak da je na 12. mjestu kinesko SF ostvarenje “Sirena”, koje nije imalo širu svjetsku distribuciju (tačnije prikazan je u tek nekoliko zemalja), ali je samo u domaćim bioskopima zaradilo 553 miliona dolara. Na listi najgledanijih filmova su i: “X men: Apokalipsa”, “Kung Fu Panda 3”, “Vorkraft”, “Džejson Born”, “Ledeno doba: veliki udar”…

Lista pokazuje i da je najuspješniji studio 2016. godine bio Dizni. Dizni je protekle godine samo na filmovima prikazanim u bioskopima zaradio više od sedam milijardi dolara. Ovo je prvi put u istoriji da jedan filmski studio ostvari toliku zaradu. Dizniju su uspjeh donijeli “Odmetnik 1”, “U potrazi za Dori”, “Kapetan Amerike”, “Knjiga o džungli”, “Zootopija”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA