Muzički dokumentarci ZagrebDox-a (VIDEO)

680

ZagrebDox i to 13. po redu, koji će se održati od 26. februara do 5. marta u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, u programu Muzički globus već tradicionalno donosi niz dokumentarnih muzičkih priča.

Ove godine možemo zaviriti u provokativnu ličnost kompozitora i muzičara Franka Zappe, otkriti album Nicka Cavea i The Bad Seedsa koji je nastao u trenucima najveće lične drame slavnog Cavea, saznati za prilike i okolnosti u kojima je nastajao jedan od najvećih hitova Davida Bowiea ili pomjeriti granice uvriježenog shvatanja klasične muzike.

“Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima” (Eat that Question—Frank Zappa in His Own Words) je intimni susret sa velikim muzičarem u kojem, kroz nepoznate arhivske materijale, otkrivamo provokativnu ličnost muzičkog genija 20. vijeka, čiji angažovan i drugačiji pogled na svijet odjekuje do danas. Renomirani njemački dokumentarista Thorsten Schütte godinama je prikupljao materijale o Zappi. U upečatljivim TV intervjuima i nizu izvođenja iz njegove bogate tridesetogodišnje karijere upoznajemo različite aspekte njegovog komplesnog karaktera. Zappa je bio beskompromisni borac protiv muzičke cenzure, kao i kritičar aktuelnih političkih prilika.

Idejno zamišljen kao videozapis nastanka posljednjeg, šesnaestog albuma Nicka Cavea i The Bad Seedsa, “Još jednom, ali sa osjećajem” (One More Time With Feeling) australsijkog reditelja Andrewa Dominika kroz kreativni je proces evoluirao u nešto puno upečatljivije i ličnije. Autor u filmu razotkriva proces stvaranja albuma “Skeleton Tree” neposredno nakon najteže tragedije Nicka Cavea, gubitka sina.

Film bilježi interpretacije pjesama sa albuma, snimke razgovora sa članovima benda, uz upečatljivo Caveovo pripovijedanje. “Još jednom, ali s osjećajem” je autorova krhka, sirova i iskrena počast umjetniku koji pokušava pronaći svoj put kroz tamu.

Kratkometražni dokumentarac autorke Rubike Shah “Let's Dance: Bowie u Australiji” (Let's Dance: Bowie Down Under) donosi priču o snimanju videospota jednog od najvećih hitova kultnog muzičara.

Godine 1983. Bowie je snimio videospot za spomenuti hit u Australiji, uz jasnu viziju i snažan politički kontekst: htio je na afirmativan način napraviti portret Aboridžina i skrenuti pažnju na njihovu obespravljenost u Australiji. Taj je spot generaciji MTV-jevih gledalaca širom svijeta ukazao na probleme tamošnjeg stanovništa.

“Mr. Gaga” je dokumentarac reditelja Tomera Heymanna posvećen jednom od najznačajnijih savremenih koreografa, Izraelcu Ohadu Naharinu. On je bio umjetnički direktor plesne trupe “Batsheva Dance Company” čije je ekscentrično viđenje savremene koreografije snažno doprinijelo razvoju savremenog plesnog izraza proteklih decenija. Naharin je pokretač inovativnog fizičkog pokreta “Gaga”, koji uključuje fluidni način kretanja, a potiče iz vjerovanja u iszliječenje, dinamiku i moć stalne promjene kroz pokret. Sniman tokom osam godina, rezultat je moćni introspektivni film koji gledaocima predstavlja čovjeka jakog umjetničkog integriteta i vizije.

Autorski dvojac Stephan i Pascal Regoli premijerno će prikazati svoj film “Solenzara” ove godine u Zagrebu na festivalu. “Solenzara” je pjesma, međunarodni hit sa Korzike iz 1960-ih preveden na čak petnaest jezika. Dvadeset i pet godina kasnije Goran Bregović iskoristio je melodiju “Solenzare” pri skladanju kompozicije “In the Deathcar” koja je, u izvođenju Iggyja Popa, bila dio soundtracka filma “Arizona Dream” Emira Kusturice. Autori u filmu dokumentuju istoriju pjesme, ali i priču o nostalgiji i ljubavi prema “Solenzari” koja je ujedinila kulture i umjetnike iz cijelog svijeta.

Preispitivanjem shvatanja klasične muzike bavi se dokumentarac “Šta bi Beethoven učinio?” (What Would Beethoven Do?) kanadskog autora Jonathana Keijsera. Prateći niz “izdajnika” koji su napustili zadani okvir klasične muzike, upoznajemo kompozitore koji koketiraju sa modernim medijima, mlade muzičare posvećene mijenjanju priče i one koji povezuju nespojivo: klupske umjetnike koji vrte ploče i orkestre. Inovativni pojedinci tako ruše stereotipe, a sve kako bi donijeli klasičnu muziku do nove publike. Uz učešće priznatih umjetnika poput Bobbyja McFerrina, Benjamina Zandera i Erica Whitacrea, ovo je strastven i uvjerljiv film o važnosti klasične muzike danas.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA