Minus tanji novčanike (VIDEO)

1087

Za stanovnike Srpske ogrev je trenutno najtraženija roba. Za 30 odsto Dobojlija, čija domaćinstva nisu priključena na gradsku toplanu, ledeni dani prouzrokovali su i veću potrošnju ogreva. I dok je jednim već sada zafalilo drva i uglja, drugi kažu da su na vrijeme obezbijedili dovoljne količine.

Velibor Gligorić sa Ozrena kaže da svake godine za zimu priprema deset metara drva i dvije tone uglja. Prethodnih godina, ta količina bila mu je dovoljna da prezimi. Ovogodišnji ledeni dani i niske temperature, natjerale su ga da loži više nego inače, pa tako da mora dokupiti još koji metar drva.

– Malo je zafalilo, neka dva metra. To ćemo sada nadomjestiti. Pošto je sada ovaj period i jako je zima, vidite i sami da je baš hladno, a mi smo gore zavijani, a mi smo gore na Ozrenu i kod nas su još specifičniji uslovi nego ovdje u gradu – priča nam Velibor.

I Jevtići su za ovu zimu pripremili deset metara ogrevnog drveta, kažu da su znatnu količinu zaliha već potrošili, te da ne znaju da li će ogreva biti dovoljno do kraja zime.

– Stvarno smo puno potrošili, do sada nismo ovoliko. Deset metara je do sada bilo dovoljno, a sada da li će biti pitanje je stvarno – pribojava se Milenka Jevtić.

Lazendići iz dobojskog naselja Usora ističu da su na vrijeme obezbijedili 20 metara drva i pet tona uglja, za šta su izdvojili oko dvije hiljade maraka. Vjeruju da bi ih grijna sezona manje koštala kada bi imali gradsko grijanje. Do sada ga, kažu nisu uveli jer je priključak, preskup.

– Hoće li ta Toplana da to uradi jednom kako treba, to ne znam. Smatram da je taj priključak skup, zato smo mi mnogi odustali, jer ja imam grijanje. Platio sam vodu 1 400KM priključak, platio sam struju 1 400KM priključak, pa to do dvije hiljade bi bilo nekako realno da dođe do kuće – smatra Lazendić Miladin.

Zbog povećane potrošnje drveta i uglja, prodavci zadovoljno trljaju ruke. Posla kažu imaju više nego inače. Iako se građani žale da su pojedini prodavci podigli cijene drva i uglja i da tona uglja košta i do 300 maraka, a metar drva oko 100 maraka, iz firme “Topa komerc” ističu da se cijene nisu mijenjale. U ponudi i dalje imaju drveni i kameni ugalj, kao i hrastovo i bukovo drvo.

– Mi smo nastojali i još uvijek nastojimo da naši kupci budu zadovoljni i s’ toga smo htjeli da usluga prodaje bude na nivou, a to podrazumijeva da je cijena ostala ista, da je kvalitet ostao na nivou i da je cijena ne promijenjena, a podrazumijeva dostavu uglja na adresu kupca, a to je po toni ugalj drveni kreće od 130 KM za drveni 160 KM za kameni ugalj i drva su 75 KM. Prodajemo i ugalj na vreće i tu je nešto povećana prodaja i vreća košta sedam maraka – rekao nam je Dušan Topalović iz “Topa komerca”.

Pored drva i uglja, znatan broj Dobojlija grije se i na pelet. Mi smo kontaktirali firmu “Eurostil” koja se bavi proizvodnjom i prodajom peleta. Rekli su nam da pred našu kameru ne žele, ali i da na stanju trenutno nemaju peleta i da će isti imati za pet do šest dana.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača ističu da im se zbog povećane cijene ogreva još uvijek niko nije obratio.

– Mi smo zaista iznenađeni da se niko nije žalio, s’ obzirom na enormno poskupljenje, ali nije samo poskupljenje bilo, jer mi ne bismo kao Udruženje mogli mnogo delovati zbog cene. Dobili smo informaciju da čak ni uglja nije bilo i onda odjedanput se pojavljuje neka cijena i do 200 puta veća nego što je bila, ali najdrastičnije je za pelet, evo jutros smo dobili informaciju da je poslednja cijena negdje oko 600 maraka – pojasnila nam je Snežana Šešlija, iz Udruženje za zaštitu potrošača.

Ukoliko vam ponestaje ogreva, naš savjet je da što prije nabavite, obzirom da metorolozi i za narednih sedam dana najavljuju niske temperature, ali i zbog činjenice da je na tržištu velika potražnja što može prouzrokovati i višu cijenu.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA