Međukomšijska netrpeljivost problem Dobojlija (VIDEO)

811

U 2016. godini pripadnici Centra javne bezbjednosti su 712 puta intervenisali kada je riječ o narušavanju javnog reda i mira, što je za 5,4% manje u odnosu na 2015 godinu.

Zbog činjenja ovih prekršaja uhapšeno je 116 osoba, a najčešći uzrok za policijsku intervenciju bila je međukomšijska netrpeljivost.

Na putevima koje pokriva dobojski centar u prošloj godini zabilježeno je i 1295 saobraćajnih nezgoda, što je za 10,9% više u odnosu na 2015 godinu.

– Tokom 2016 godine dogodilo se 27 saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama, odnosno 3,6% manje u odnosu na prethodnu godinu. U tim nezgodama smrtno je stradalo 28 lica, što je opet statistički gledano za 12,5% manje u odnosu na prošlu godinu, kada su smrtno stradala 32 lica. Najviše lica je smrtno stradalo na području Doboja, ukupno 11. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su bili: neprilagođena brzina u 273 slučaja, radnje vozilom u saobraćaju 290 slučajeva, strana kretanja 196 slučajeva i nepoštovanje prvenstva prolaza 184 slučaja – rekao je načelnik Sektora policije Jovica Žigić.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta u prethodnih 12 mjeseci registrovano je ukupno 1388 krivičnih djela. Najčešća krivična djela su učinjenja protiv imovine.

– Kada su u pitanju krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, Okružnom tužilaštvu u Doboju za učinjena djela podneseno je ukupno 48 izvještaja protiv 60 lica, a Tužilaštvu BiH pet izvještaja protiv četiri lica. Ovim krivičnim djelima, pričinjena materijalna šteta iznosi 4.371.000 KM, a ostvarena protiv pravna korist u iznosu oko pet miliona i 178.000 KM – kazao je načelnik Sektora kriminalističke policije Stevo Stupar.

U 2016. godini policija je otkrila 28 krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, statistika pokazuje povećanje u odnosu na 2015 godinu za 27,35. Kada je u pitanju dalji rad , najavljuju da će fokus djelovanja policije i dalje biti usmjeren na otkrivanju počinilaca krivičnih djela.

– Za 2017. godinu, Centar će u skladu sa ciljevima Ministarstva unutrašnjih poslova, u planovima rada ovog centra svoje aktivnosti prvenstveno usmjeriti na otkrivanje krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta sa posebnim akcentom na otkrivanje krivičnih djela iz oblasti korištenja opojnih droga, takođe jedan on naših ciljeva biće i unapređenje našeg rada u oblasti privrednog kriminaliteta, kao i okončanje nekih započetitih, ali i otkrivanje novi krivičnih djela koja imaju neku da kažemo koruptivnu dimenziju krivičnih djela – dodao je načelnik CJB Doboj Dragan Prodanović.

Dobojska policija najavljuje i da će u 2017. godini raditi na prikupljanju informacija, koje se mogu iskoristiti za sprečavanje eventualnih terorističkih aktivnosti. Kako su najavili, kontrole će posebno biti usmjerene na sprečavanje narušavanja javnog reda i mira.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA