Koliko često perete grudnjake?

714

Koliko često perete svoje grudnjake? Nakon jednog nošenja? Jednom sedmično? Jednom, svakih nekoliko sedmica?

Krajem prošle godine blog autorke L.V. Anderson izazvao je popriličnu buru jer je u njemu izjavila kako je pranje grudnjaka jednom mjesečno potpuno normalno. Kondsultujući se sa više od 200 žena, autorka je zaključila kako je normalni period nošenja jednog grudnjaka bez pranja – jedna do dvije sedmice. Ali, kako svaka žena ima više od jednog grudnjaka to znači da će ga prati jednom mjesečno, a često i puno manje. Dakle, prije nego se zgrozite nije riječ o jednom grudnjaku koji je neko nosio neprekidno mjesec dana.

Sportski grudnjaci su, naravno, sasvim druga priča iz očitih razloga – tada se puno više znojimo, a niko od nas ne želi “vonjati” pa se ti grudnjaci moraju, a velika većina nas to i radi, prati nakon svake upotrebe. Osim toga njih je, kao i obične pamučne grudnjake bez žica, lako prati – samo ih ubacite u mašinu. Problematični su oni sa žicama i kojekakvim spužvastim korpicama koji se, po pravilu, peru na ruke.

Isto tako nije svejedno koje je godišnje doba. Sama logika nalaže da se grudnjaci u proljeće, te posebno u ljeto, moraju prati puno češće jer se i puno više znojimo. I to je nešto što će gotovo svaka žena uzeti u obzir.

Jedan njujorški dermatolog Džoš Zaikner ističe kako bi idealno bilo grudnjak prati nakon svakih dva ili tri nošenja. To se eventualno može produžiti na do pet nošenja ako je riječ o osobi koja se jako malo znoji. Prema njemu, žene grudnjake ne peru dovoljno često, a to može imati i negativne posljedice – može uzrokovati iritacije, gljivičnu infekciju ili čak bakterijsku infekciju kože ili korijena dlake. Cijelu priču i pitanja o pranju grudnjaka dr. Zaikner završio je šalom: “Ipak, sve u svemu, nešto rjeđe pranje grudnjaka neće vas ubiti. Još nijednu pacijentkinjuu nisam izgubio zbog prljavog grudnjaka.”

Koliko ih često onda na kraju prati? Generalno vrijedi – što se više znojite, to ih češće treba prati, ali sve ostalo je do svake žene same, kako procijeni i kako joj najbolje odgovara. Ipak, svi se slažu kako isti grudnjak ne bi trebalo nositi dva dana zaredom, jer mu je potrebno vremena da se “odmori” i vrati u početno stanje po pitanju oblika, a i elastičnosti, pa će tako puno duže trajati i ljepše izgledati.

Zanimljiv je i savjet da samo ispiranje vodom produžuje nošenje grudnjaka – jer ćete isprati znoj i ulja s njega, upravo ono što najviše oštećuje grudnjak. Ipak, trebalo bi ga detaljno oprati svakih nekoliko nošenja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA