Knjige se sve više čitaju (VIDEO)

571

Sve više građana Istočnog Sarajeva vraća se knjizi i biblioteci. Broj upisanih se povećava, a jedan od razloga mogao bi biti i taj što članarina važi godinu dana od dana upisa. I cijena je, kažu u biblioteci, prihvatljiva.

Bilo da se upišete u januaru, februaru ili bilo kom mjesecu, članarina u Matičnoj biblioteci važi 12 mjeseci od dana upisa. Plaćanja su oslobođeni nezaposleni, porodice poginulih boraca, RVI, te djeca predškolskog uzrasta i učenici osnovne škole.

– Kad god osjetite potrebu da biste mogli nešto da čitate, bez obzira koji je mjesec dođite u biblioteku. Mislimo da je 15 KM za godinu dana, koliko traje članarina, itekako fer. Pored novih naslova, imate pristup još 100 hiljada knjiga – rekla je bibliotekar Slađana Bratić.

Penzioneri i oni koji se odluče na kolektivni upis, plaćaju 5 KM. U Matičnoj biblioteci 2016.godinom su izuzetno zadovoljni. Godinu su završili sa više od 3 hiljade 600 članova, a povećanju se nadaju i u ovoj. Knjižni fond je u prošloj godini obogaćen sa više od 3 hiljade novih naslova.

– Čitaoci uvijek žele da saznaju nešto novo, žele da vide nove knjige u biblioteci. Mi smo zahvaljujući građanima Istočnog Sarajeva, koji su nam poklanjali knjige u prošloj godini, na poklon dobili nešto više od 2 hiljade 800 knjiga. Mi sami smo kupili oko 300 – dodala je Bratić.

Dio knjiga koje Matičnoj biblioteci nisu bile potrebne, poslali su školskim i bibliotekama u okruženju. A ako želite, bez dolaska u biblioteku, provjeriti imaju li naslov koji tražite, možete to učiniti u elektronskom katalogu koji trenutno broji 16 hiljada naslova. Oprema za digitalizaciju u biblioteku je stigla krajem prošle godine, a kupljena je od sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH. Tekuća godina biće u znaku digitalizacije stare i rijetke knjige i časopisa, koji su izlazili na ovom području krajem 19. i početkom 20. vijeka. Sve to će čitaocima biti dostupno na sajtu Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA