Kineska Nova godina u Banjaluci (VIDEO)

834

Nakon medjunarodne i pravoslavne u Banjaluci je obilježena i kineska Nova godina. Veliki vatromet ispred Kulturnog centra Banski dvor i zanimljiv nastupima umjetničkog ansambla iz kineske pokrajine Sečuan, obilježili su proslavu. I predstavnici Kine u BiH srećni zadovoljni su što su svoj praznik u Srpskoj mogli da proslave kako dolikuje.

– Kineska nova godina je festival i nacionalni praznik u Kini i mi se radujemo što imamo priliku da dijelimo prazničnu atmosferu sa narodima Bosne i Hercegovine. Mi se zahvaljujemo na podršci za održavanje ove manifestacije predsjedniku i Vladu Republike Srpske. Između nas treba da se ostvaruje što intenzivnija ekonomska saradnja. Treba nam što više velikih projekata kao što je termolektrana u Stanarima, i treba nam što više saradnje na kulturnom nivou – rekao je Chen Bo, ambasador NR Kine u BiH.

Repertoar pod nazivom „Srećna kineska Nova godina“ bio je prilika da građani Banjaluke saznaju više o tradiciji i kulturi ovog naroda. Kinezima je stigla čestitka ali i pomoć u organizaciji od predsjednika Srpske.

– Želim da čestitam svim građanima Kine njihovu Novu godinu. Želim im sve najbolje i da nastave sa stabilnošću i razvojem koji su imali do sada. Mi se radujemo saradnji koju imamo na privrednom, a evo i na kulturnom planu i vjerujem da ćemo u idućoj godini na našem Univerzitetu imati i katedru za izučavanje kineskog jezika, a u srednjim i osnovnim školama i predmet kineski jezik – poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Kineska Nova godina počinje prvog dana prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru. imbolizuje proslavu novog početka, opraštanje i doček novog razdoblja. Prije Banjaluke, kineska Nova godina obilježena je i u Sarajevu.

Marijana Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA