Kako se brinuti o životinjama tokom zime (VIDEO)

870

Niske temperature pored nas ljudi, teško podnose i životinje, naročito one napuštene o kojima niko ne brine.

Primjer kako pomoći životinjama da prezime, daju nam aktivisti za zaštitu životinja iz Brčkog. Njih nekolicina, povezana putem društvenih mreža, skoro svakodnevno brine o zdravlju I ishrani napuštenih životinja koje se u ovako teškim vremenskim uslovima nalaze na ulici. Savjete kako I na koji način im se može pomoći, uputili su I našim gledaocima.

– Otvorimo im stubišta, šupe. Ne moramo kuće, jer mnogi od nas neće moći, nemaju uslove da otvore kuću. Moj savjet je da se ne daje toplija hrana, da se daju suhe granulice, jer hrana smrzava. Voda je veoma bitna i mi mislimo da psi i mace ne mogu da dehidriraju, međutim itekako mogu u ovim danima – rekla je aktivista za zaštitu životinja Mirna Toman.

Ovo je parvo vrijeme i da se udome psi ili mačke, naglašava Toman. Njeno mišljenje dijeli I njena koleginica u borbi za zaštitu životinja, koja u svom dvorištu već ima tri udomnjena psa. Posljednji vjerni prijatelj koga je nedavno pronašla povrijeđenog na ulici, trenutno se oporavlja a Vesna kaže, da pored roditelja I prijatelja, podršku ima i od drugih sugrađana i organizacija.

Lukićeva je zahvalila svim ljudima na pomoći a posebnu zahvalnost iskazala je prema veterinarskoj stanici AD Bijeljina, koja, prema njenim riječima u velikoj mjeri pomaže životinjama, odnosno njenim saborcima te brojne intervencije često i ne naplati. Aktivisti za zaštitu životinjja naglašavaju da visokim minusima nisu ugroženi samo psi i mačeke, te još jednom, pozivaju ljude da i mrvice sa svojih trpeza ponude pticama.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA