Kako protiv gripe i respiratornih infekcija? (VIDEO)

565

Epidemiološka situacija, kada je riječ o gripu, na području Doboja trenutno je zadovoljavajuća. Povišena temperatura, upaljeno grlo i sinusi, te bolest gornjih
respiratornih puteva, simptomi su na koje se pacijenti najčešće žale.

Obzirom da meteorolozi za naredne dane najavljuju izuzetno niske temperature, ljekari savjetuju da je neophodno da mjere zaštite preduzmemo na vrijeme.

– Prvih dva do tri dana najbolje da osoba koja dobije neki od simptoma da ostane kod kuće, miruje, uzme više čajeva, vitamina C, jer dolazak u ZU može dovesti do toga da se na infekciju koju neko već ima, nadogradi neka nova izazvana nekim drugim uzročnikom, što naravno može u konačnici biti komplikovanije. Ukoliko je opšte stanje loše, može se desiti da se neko već prvi dan osjeća jako loše, da su to izuzetno visoke temperature, izrazita slabost, malaksalost, znači da vi prosto na osobi prmjetite koliko se njeno stanje razlikuje od uobičajenog u tom slučaju bi trebalo možda i odmah doći na pregled – davjeti su dr Daliborke Pejić.

Građani ističu da se češće odlučuju za korištenje prirodnih preparata ukoliko dođe do gripa ili prehlade. Ukoliko lijekovi iz domaće radinosti ne pomognu, tek onda odlaze kod ljekara na pregled.

U Zdravstvenoj ustanovi “Polymed” kažu da se dnevno, oko 20 odsto ukupnog broja pacijenata javi sa simptomima prehlade i gripa. Uglavnom su to djeca i starije osobe.

– Mada se ponekad iznenadimo koliko su naša djeca ustvari otporna. Ali trebamo se naravno potruditi, da ih zaštitimo. U smislu da napravimo neke robote koji ne mogu da se kreću koliko ćemo ih obući, ali naravno zaštititi ih koliko je moguće. S’ obzirom da su niske temperature, s’ obzirom da je vrijeme praznika, kada je za očekivati da se ljudi više druže, da provode više vremena zajedno ono što treba uraditi je svakako što više provjetravati prostorije u kojima se boravi – dodaje dr Daliborka Pejić.

Pored provjetravanja prostorija, ljekari savjetuju i da se na grijna tijela u stanu stave posude sa vodom, jer isušen vazduh isušuje sluznicu nosa i gornjih disajnih puteva i time njenu zaštitnu ulogu ograničava. Pored toga neizbježno je i što češće pranje ruku. No, da do gripa ne bi ni došlo iz doktori savjetuju da se tokom cijele godine unosi raznovrsna hrana, svakodnevno šeta, jer se na taj način jača imunitet.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA