Jeremić kandidat za predsjednika Srbije?

680

Predsjednik CIRSD-a Vuk Jeremić odlučio je da se kandiduje na predsjedničkim izborima nakon opsežnih konsultacije sa najbližim saradnicima, a ovu odluku će objaviti u nedjelju.

– Prelomio je nakon konsultacija s umnim ljudima koji su mu pomagali i u sastavljanju programa – kaže izvor blizak bivšem ministru spoljnih poslova.

Odluku, Jeremić nije donio naprečac, već poslije dugo razmišljanja i konsultovanja. Zasad je, tvrde izvori, obezbjedio podršku pojedinih lokalnih lidera, poput lidera Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, Miroslava Aleksića iz Trstenika, ali i drugih pojedinaca koji imaju rezultate u svojim sredinama. Na taj način je bivši šef diplomatije obezbjjedio je preko potrebnu infrastrukturu.

Jeremić je i sam u više navrata prethodnih nekoliko mjeseci izjavljivao da “intenzivno razmišlja da se kandiduje”.

– Kad bih se kandidovao, bila bi to moja najvažnija odluka u karijeri i stoga prilazim ozbiljno tome i ne zatrčavam se. Teško se živi, narod je nezadovoljan i to se ne može rešiti preko noći. Zato je od pitanja ko će se kandidovati bitnije koja rešenja ponuditi i ja se o tom rešenjima savetujem s umnim ljudima – rekao je Jeremić nedavno.

Na pitanja kada bi mogao da donese odluku o tome hoće li se kandidovati za mjesto predsednika Srbije, Jeremić je ponovio:

– Kad budem sagledao mogućnosti da ponudim rešenja za probleme građana.

Jeremić je mogućnosti očigledno sagledao i u mjesecima pred nama će o programu razgovarati sa građanima širom Srbije.

Prema rezultatima nekoliko anketa koje su u protekla dva mjeseca radile različite agencija za istraživanje javnog mnjenja, Jeremić se veoma visoko kotira. Sve ankete pokazuju da bi u slučaju da se kandiduje Aleksandar Vučić, on bio pobjednik već u prvom krugu. U svakom drugom scenariju, Jeremić bi imao velike šanse da uđe u drugi krug, gdje je sve moguće.

Jeremić ima veliku prepoznatljivost u javnosti, i prethodnih godina dok nije bio u dnevnoj politici nije gubio na popularnosti, a skoku rejtinga svakako je doprinjela njegova kandidatura za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, gdje je zauzeo drugo mjesto iza Antonija Gutereša.

Kvote na kladionicama nešto su manje povoljne po bivšeg šefa diplomatije, pa tako Saša Janković, makar prema kladionicama, ima duplo veće šanse od Jeremića da postane predsjednik. Najmanje kvote su na Aleksandra Vučića 1,85 i Tomislava Nikolića 1,85, slijede Vojislav Šešelj i Ivica Dačić sa kvotom 10, Saša Janković 15, Nikola Selaković i Jorgovanka Tabaković sa 20, pa tek onda Jeremić sa kvotom 25.

Kandidatura Vuka Jeremića i konačan je znak da opozicija ipak neće imati jednog kandidata.

Saša Janković je najavio kandidaturu prije desetak dana, dok je lider LDP Čedomir Jovanović rekao da će se u slučaju Jeremićeve kandidature i on lično kandidovati.

DS je zvanično saopštila da će podržati Sašu Jankovića, isto je uradila i Nova stranka Zorana Živkovića, dok se ostali politički činioci još ne izjašnjavaju.

Jeremić je do sada, osim sa Jankovićem i Draganom Šutanovcem, u više navrata razgovarao sa liderom SDS Borisom Tadićem i predsjednikom DJB Sašom Radulovićem.

Ko su sve kandidati?

Zasad je izvjesno da će iz proevropskog djela opozicije na izbore izaći Saša Janković i Vuk Jeremić. Među desno orijentisanim strankama, kandidaturu su najavili lider radikala Vojislav Šešelj, predsjednik Dveri Boško Obradović, kao i Aleksandar Popović iz Demokratske stranke Srbije. Aktuelni predsjednik Tomislav Nikolić najavio je da će odluku o učešću na izborima saopštiti na Božić, ali se poslije razgovora sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem predomislio, pa bi Nikolić i Vučić pred građane, kako su rekli, trebalo da izađu na Sretenje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA