Izvučena tri tijela iz hotela u Italiji (FOTO)

641

Tri tijela izvučena su iz talijanskog hotela koji je tokom noći zatrpala lavina, objavili su u četvrtak policijski izvori dok spasioci nastavljaju potragu za tridesetak nestalih osoba.

Locirano je i četvrto tijelo, ali još nije izvučeno, rekli su izvori. Zasad nema službene potvrde o mrtvima.

Vatrogasci su na Twitteru objavili da su došli do hotela Rigopiano sa psima i da u njemu nema znakova života.

58a99220a8eb34f4e66f

Potvrđeno je da su dvije osobe spašene prije zore kada su do hotela stigli prvi spasioci.

Nekoliko djece nalazi se među tridesetak nestalih ljudi iz hotela Rigopiano koji je u srijedu naveče zatrpala lavina i strahuje se da su svi mrtvi jer spasioci ne nalaze znakove života, javljaju agencije.

Italijanska služba civilne zaštite potvrdila je da se hotel Rigopiano našao na direktnom putu dva metra visoke lavine u srijedu kasno naveče.

Spasilačke službe imaju velikih problema u dopremi mehanizacije na područje nesreće jer je snijeg na planinskom lancu Gran Sasso visok na nekim mjestima i do pet metara.

7910acf8412b27ec8a76

Hotel Rigopiano popularno je zimsko odredište s četiri zvjezdice i 43 sobe. Lavina je uzrokovala urušavanje četverospratnog hotela koj se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i pomaknula ga za 10 metara, pišu italijanski mediji.

Snimci iz zraka pokazuju da samo krov i zadnji sprat viri iz debelog sloja snijega.

Lokalni su mediji objavili da je dosad jedno tijelo iskopano iz snijega i da je spašeno dvoje gostiju hotela koji se nisu nalazili u njemu u trenutku udara lavine.

– Živ sam jer sam otišao po neke stvari u automobil – rekao je Giampiero Parete italijanskim medijima. U hotelu su mu međutim ostale supruga i djeca.

Šef italijanske civilne zaštite Fabrizio Curcio rekao je da je u hotelu bilo tridesetak gostiju i zaposlenih. Među njima je i nekoliko djece.

Spasioci koji su prvi došli do zgrade rekli su da unutra nema znakova života.

7910acf8412b27ec8a76

– Nismo mogli učiniti mnogo. Struktura hotela se urušila. Gotovo je u potpunosti urušen. Vikali smo, ali nismo čuli glasove. Kopamo dalje i tražimo – rekao je Antonio Crocetta, član gorske službe spašavanja.

Vozila hitne pomoći ne mogu proći zbog snježnih nanosa, a najbliže selo, Farindola, udaljeno je devet kilometara od hotela.

Načelnik sela Illario Laccheta opisao je “gooleme dimenzije” lavine. “Odnijela je cijeli hotel sa sobom”, rekao je.

Lavina se pokrenula nakon četiri uzastopna zemljotresa u centralnom dijelu Italije u srijedu. Odmah je izdano upozorenje na lavine za cijelo područje kojom dominira veličanstveni, 2.912 metara visoki Gran Sasso.

Područje je prepuno malih hotela i skijališta, naročito popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj italijanskoj obali.

Hotel Rigopiano udaljen je 90 kilometra od epicentra zemljotresa u Monterealeu, seocetu blizu Amatricea, naselja uništenom u razornom zemljotresu u avgustu prošle godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA