Haradinaju pritvor ili sudski nadzor

588

Sud u Kolmaru, na istoku Francuske, odlučiće danas da li će bivšeg haškog optuženika i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja zadržati u pritvoru dok traje procedura izručenja, ili će ga osloboditi s tim da bude pod sudskim nadzorom, rekla je zvaničnica tog suda Mari-Elen Kalvano.

Kalvano je dodala da će sud nekog drugog dana, ne preciziravši kada, odlučiti o tome da li će odobriti izručenje Haradinaja, prenosi AP.

Ta odluka zavisi od procjene osnovanosti srpske poternice po kojoj je uhapšen, odnosno – zahtjeva za njegovo hapšenje i izručenje.

Haradinaj će se, kako je predviđeno, danas pojaviti u sudu u Kolmaru.

Postoji i mogućnost da Haradinaj bude na slobodi sve do odluke o izručenju, ali bez mogućnosti napuštanja teritorije Francuske.

Američka agencija navodi da se Haradinaj, bivši kosovski premijer i bivši gerilski borac suočava sa mogućim izručenjem Srbiji zbog optužbi za ratne zločine, nakon što je sinoć, po srpskoj potjernici, uhapšen na francuskom dijelu aerodroma u Bazelu.

Ranije danas, šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je tvrdio da bi francuske vlasti oko 13 časova trebalo da oslobode Haradinaja.

Haradinajev advokat Arijanit Koci je potvrdio da će se njegov klijent pojaviti pred francuskim sudom i takođe naveo da očekuje oslobađanje Haradinaja.

Prema ranijim informacijama izvora iz francuskog pravosuđa istražitelji bi danas trebalo da razmotre da li postoje razlozi da se ne sprovede zahtjev o njegovoj ekstradiciji.

Isti izvori su naveli juče za Rojters da će se to pitanje razmotriti “posebno u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga”.

Izvor je dodao da će istražitelji razmotriti da li je njemu već bilo suđeno pred sudom UN za ratne zločine zbog istih optužbi zbog kojih je poternica izdata, navodi britanska agencija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA