Hag: Traže doživotni zatvor za Karadžića

839

Haško tužilaštvo zatražilo je žalbom doživotnu kaznu zatvora za prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je u martu prošle godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, objavio je danas Haški tribunal.

Žalba je drugostepenom sudskom vijeću Tribunala podnesena početkom decembra, i ima 89 strana, dok Karadžićeva žalba koja je takođe nedavno objavljena, ima 233 strane.

Haško tužilaštvo u žalbi obrazlaže zašto smatra da Karadžić zaslužuje doživotni zatvor, tvrdeći da kazna od 40 godina zatvora nije srazmjerna težini njegove krivične odgovornosti.

– Karadžićeva krivična odgovornost je bez presedana i zahtjeva srazmjerno kažnjavanje. Sankcija koju mu je izreklo prvostepeno sudsko vijeće je očigledno neadekvatna, nedovoljno obrazloženo i predstavlja zloupotrebu diskrecionih ovlašćenja – navodi se u podnesku tužilaštva.

Pored ostalog žalbom se traži da Karadžić bude proglašen krivim i za genocid. Takođe se tvrdi da su utvrđeni zločini posljedica zajedničkog zločinačkog poduhvata, te da su Karadžić i ostali pripadnici zajedničkog zločinačkog poduhvata imali genocidne namjere.

– Karadžićeva vodeća uloga u zločinima počinjenim širom BiH ga izdvajaju kao najozbiljnijeg počinioca osuđenog pred Haškim tribunalom do sada – navodi se u žalbi.

Karadžić i haški tužioci imaju rok da do 15. marta ulože odgovore na žalbe suprotne strane, a usmeno izlaganje žalbi bi trebalo da bude održano na proljeće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA