Govedarica: Koalicija stabilna

619

Lider SDS-a Vukota Govedarica izjavio je u Sarajevu nakon današnjeg sastanka stranaka koje čine vlast na nivou BiH da je koalicija stabilna.

Govedarica je istakao značaj nedavne posjete delegacije Savjeta ministara BiH Srbiji, navodeći da je time napravljen iskorak, te da bi na isti način trebalo popraviti jednim dijelom narušene odnose i sa Hrvatskom.

Navodeći da je tokom današnjeg sastanka bilo riječi i o Zakonu o akcizama, Govedarica je rekao da Savjet ministara BiH nije odgovoran za probleme na relaciji Republika Srpska – Federacija BiH, koji treba da budu definisani kada je u pitanju Uprava za indirektno oporezivanje.

Govedarica je izrazio nadu da će uskoro ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda otputovati u Moskvu da bi se riješilo pitanje klirinškog duga.

– Ministar Bevanda bi uskoro trebalo da otputuje u Moskvu da potpiše ugovor, kako bi krenula isplata tranše koja je definisana kada je u pitanju BiH – rekao je Govedarica, ističući da bi tim sredstvima trebalo finansirati projekat graničnog prelaza na području Bratunca.

On je naveo da se na današnjem sastanku nije specifično razgovaralo o radu ministara u Savjetu ministara BiH, dodajući da on smatra da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović zaslužio odličnu ocjenu, te da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić uradio dosta posla kada je riječ o borbi protiv kriminala, ali da je zakazalo Tužilaštvo BiH.

Govedarica je rekao da nije upoznat o tekstu prijedloga SNSD-a i HDZ-a BiH koji se tiče zakona o Ustavnom sudu BiH, te podsjetio da raniji prijedlog SDS-a i SNSD-a po istom pitanju nije prošao.

Lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da je predložio radni dokument deklaracije o evropskom putu BiH koji bi trebalo da predstavlja “doprinos smirivanju strasti i spuštanju tenzija u zemlji”.

– Ovaj prijedlog je dobro dočekan od svih partnera. Vidjećemo hoće li biti spremnosti da se on potpiše, kako se ne bismo više bavili prošlošću – rekao je Borenović.

Borenović je rekao da je tokom sastanka ponovo potvrđeno opredjeljenje u vezi sa proteklog sastanka koje se odnosi na Pravilnik o lijekovima, te izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji ima za cilj poboljšanje uslova poslovnim subjektima u zemlji.

Prema njegovim riječima, PDP traži da Ustavni sud Bih donosi odluke konsenzusom i da u njemu budu domaće sudije.

Nakon sastanka, novinarima se nisu obraćali lideri stranaka iz Federacije BiH.

Sastanku su prisustvovali i lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a Dragan Čović, SBB-a Fahrudin Radončić i NDP-a Dragan Čavić.

Na sastanak su došli i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ).

Riječ je o redovnom sastanku koji je zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA