Dokumenti CIA: SSSR želio makedonski Solun

1062

Dokumenti o bivšoj Jugoslaviji, koje je objavila američka Centralna obavještajna agencija (CIA), pokazuju da je Sovjetski savez nekoliko godina po završetku Drugog svjetskog rata ulagao velike napore u rješavanju makedonskog pitanja, nasuprot inferiornom stavu koji su imale jugoslovenske vlasti.

CIA u svojim bilješkama iz 1950. godine tvrdi da je komitet nazvan Odbor za slobodnu Makedoniju, koji je sponzorisao Sovjetski savez, bio formiran sa ciljem stimulisanja simultanog ustanka protiv vlada u Egejskoj i jugoslovenskoj Makedoniji u interesu unificiranja makedonske republike, piše u izvještaju čije dijelove danas objavljuje skopski “Telegraf”.

Prema navodima CIA, makedonska republika trebalo je da dobije luke Solun, Kavala i Aleksandropulos.

Odbor za slobodnu Makedoniju bio je pod političkim vođstvom ambasadora Sovjetskog Saveza u Sofiji i uglavnom je bio usmjeren protiv Josipa Broza Tita i Komunističke partije, a raspolagao je čak i svojim oružanim snagama koje su bile raspoređenje u Solunskom regionu.

Ovaj odbor formiran je u periodu zategnutih odnosa između Jugoslavije i Sovjetskog saveza i formiranja Informbiroa na čelu sa Josifom Staljinom.

Dvije godine prije 1950. godine objavljena je Rezolucija Informbiroa kojom je Jugoslavija stavljena u potpunu izolaciju od socijalističkog bloka i izbačena iz ovog bloka, a Tito i njegovi najbliži saradnici proglašeni špijunima Zapada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA