Dodik: BiH bi mogla biti zajednica država

641

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je veoma jasno da BiH nije završila svoje konstituisanje, te da bi mogla da bude neka zajednica država ili unija.

Dodik je naglasio da BiH sve više gubi mogućnost da bude federacija jer svi napori koji su uloženi u zadnje 22 godine nisu dali stabilnost BiH i njenu održivost.

– Ukoliko se želi nešto održati, BiH može biti neki okvir za države unutar nje i da u tom pogledu može da garantuje neku dugoročnu stabilnost. Koliko sam razumio, i Srbi i Hrvati su na tim pozicijama. Bošnjaci zbog svog cinizma ili pokušaja da drugima nametnu svoju volju još stoje na tom pitanju, ali ukoliko budu istrajavali na tome, biće definitivni istorijski i politički gubitnici – ocijenio je predsjednik Srpske.

Dodik je ponovio da je izjava potpredsjednik Republike Srpske Josipa Jerkovića bila neoprezna i nepotrebna.

– Veoma je jasan naš stav o tome i važno je šta mi kažemo, a ne šta oni kažu. Mi smo vlasnici Republike Srpske i odlučujemo o njoj i niko drugi. Nikada nije bilo razgovora o bilo kakvim teritorijalnim kompenzacijama i, uopšte, o teritoriji Republike Srpske, pa tako ni ovaj put – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da su, koliko je on razumio, odnosi između Bošnjaka i Hrvata došli u jednu novu kulminaciju koja podrazumijeva zahtjev Hrvata da jasno definišu svoju poziciju, ali isključivo u onome što je Federacija.

– Čak je i ministar inostranih poslova Hrvatske, kada je govorio o federalizaciji u BiH, govorio da se to odnosi na Federaciju BiH. Prema tome, šta god rekao bilo ko, teritorija Republike Srpske, nijedan njen dio ne može da bude na stolu i rasprave o tome da bude dio kompenzacije ili bilo čega drugog – poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li bi bilo lakše braniti Repuliku Srpsku od stalnih napada bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića uz podršku predstavnika Srba u Sarajevu, Dodik je rekao da bi za odbranu Republike Srpske bilo lakše sa predstavnicima Srba u Sarajevu, ali da su oni “ostali na pozicijama povezanosti sa Izetbegovićem i njegovom politikom, koji je, inače, izgubio na mnogim mjestima”.

– On više nema u SAD one koji su bili spremni da njihove laži prihvataju kao zvaničnu politiku, pa ni (predsjednik Turske Redžep) Tajip Erdogan više nije onako moćan kao što je nekada bio i ne uliva više toliko povjerenje, koliko je ulivao Bošnjacima. Izetbegović je izgubio lokalne izbore, pa je izgubio Srebrenicu, Zenicu, četiri poslanika, sa (predsjednikom SBB-a Fahrudinom) Radončićem mu ne ide uopšte dobro, sa HDZ-om je došao u suštinski problem – rekao je Dodik.

On je naveo da jedino sa kim Izetbegović sarađuje, sa kim ima dobre odnose i ko ga brani je “povremeno Savez za promjene, SDS i ta struktura ljudi”.

– Ja ne verujem da su individualci, ali nisu oni koji su dio fronta za jačanje Repulike Srpske – rekao je Dodik.

On je ocijenio da nema gore situacije za srpski narod i Republiku Srpsku nego da je u fazi neriješene situacije kakva je BiH.

– Nama treba stabilan okvir. BiH očigledno nije stabilan okvir i u tom pogledu svaki onaj koji doprinosi da Bakir Izetbegović gaji svoju iluziju o tome kako će on moći da nametne volju drugima, apsolutno je dio gubitničke politike – AXzaključio je Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA