Dobojska bolnica rezimirala prethodnu godinu

1060

Dobojska Bolnica u 2016. godini bilježi više od 19 000 ležećih pacijenata, te 350 000 ambulantnih pregleda, što ovu ustanovu, po broju pruženih usluga, svrstava odmah iza Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka.

Tokom 2016. godine u dobojskoj Bolnici rekonstruisano je 10 hirurških i jedna porođajna sala, a u novom ruhu zasijao je i vešeraj, promijenjena je stolarija, ali i stavljena je nova fasada.

– Prioritet nam je zamjena kotlova na mazut sa kotlovima na pelet. Za to nam je potrebno blizu 400 000 KM, jer mazut je jako skup. Samo jedna tona košta preko 600 000 KM, sa zamjenom na pelet, naše uštede bi bile oko 200 000 godišnje. T nam je prioritet, već tražimo partnere i možda ćemo to uraditi preko javnog partnerstva. Tako što bi taj neko pomogao finansiranje kotlova, a mi bi od njega nabavili pelet – pojasnio nam je Vlado Đurđević, direktor bolnice „Sveti Apostol Luka“ u Doboju.

Služba za radiologiju dobojske Bolnice jedno je od odjeljenja čiji su ljekari u protekloj godini imali najviše posla, oko 38 000 dijagnostičkih procedura u pet kabineta. Na ovom odjeljenju zaposleno je samo četiri ljekara, što je jedan od osnovnih problema radilogije, obzirom da obim posla, zahtijeva veći broj zaposlenih.

– Što se tiče opremljenosti naše službe, mi smo opremljeni vrhunskom opremom, koja jeste da tako kažem dotrajala. U prosjeku su aparati stari 10 – ak godina, ali ono što se može mijenjati, bilo bi nam potrebno više ljudi, radiologa je manje ne samo u Dobju nego svuda u RS. Kad napravimo analizu, vidimo da je svake godine bar za 30 odsto broj pregledanih pacijenata veći u odnosu na prethodnu godinu – naglasio je Obrad Jović, šef Službe za radiologiju.

U Bolnici je u 2016. godini rođeno i 1 330 beba što je više za oko 100 mališana u odnosu na 2015. godinu, ljekari sa ginekologije priželjkuju da u 2017. godini imaju više posla.

– Na odjeljenju ginekologije uvijek nam nedostaje nešto modernije od aparata. Voljeli bi da dobijemo novi ultrazvučni aparat, da bismo na taj način mogli pružiti bolju zaštitu našim trudnicama. Vi znate da je dobojska regija velika i da smo mi drugo porodilište u Srpskoj, a kada je u pitanju operaciona sala, vojeli bismo da dobijemo novi laparoskopski sto – smatra Gordana Sredanović, ginekolog.

JZU bolnica „Sveti apostol Luka“ u Doboju, po namjeni i organizaciji predstavlja zdravstvenu ustanovu regionalnog tipa, koja zdravstvene usluge pruža za oko 270. 000 stanovnika u osam opština dobojske regije. Zaposleni se nadaju da će u 2017. godini realizovati brojne projekte kako bi se unaprijedili uslovi za pružanje zdravstvenih usluga.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA