Deset opozicionara glasniji od 21 vladajućeg!

708

Banjalučki opozicionari, iako ih ima duplo manje nego vladajućih odbornika u Skupštini grada, u prvih mjesec dana koliko je trajalo šest sjednica, pokazali su se daleko aktivniji od onih koji su pobrali najviše glasova na loklanim izborima. 

Naime, prema službenim podacima Skupštine Grada, deset odbornika opozicije imalo je 144 javljanja i replike naspram 128, koliko je “skupio” 21 odbornik vladajuće koalicije.

15870864_10211024869473656_482512655_n

– Sa ubrzanim tempom rada, koji je predložio gradonačelnik Igor Radojičić složili su se svi odbornici, mada je bilo negodovanja, jer je dnevni red, posebno na zadnjoj sjednici, kako su govorili, bio pretrpan, a ostavljeno je malo vremena da bi sve tačke bile detaljno obrađene. Mnoga značajna pitanja su u kratkom roku “prošla” kroz skupštinske rasprave, među kojima je i najznačajniji dokument – budžet grada za 2017. – navedeno je iz banjalučke Skupštine.

U javljanjima i replikama prednjači odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević koji ih je imao čak 40, a za njim slijede Zoran Talić (PDP) sa 27, te odbornik SDS-a Aleksandar Petković  sa 24 javljanja i replike.

Inače trojac Mirošljević-Talić-Petković bio je najaktivniji i u prethodnom skupštinskom sazivu, te sa pravom već godinama nose titulu “najžešćih” banjalučkih opozicionara.

Aktivnim se pokazao i najmlađi odbornik, Draško Stanivuković iz PDP-a, dok je sa druge strane Ljubo Ninković iz SDS-a jedini opozicionar koji se nije javljao za riječ.

Među odbornicima vladajuće koalicije najviše se ističe Marinko Umičević iz SNSD-a, koji je imao 23 javljanja i replike. Uzevši u obzir da je Umičević prethodni mandat obezbjedio ispred PDP-a, koji je napustio u aprilu 2014. godine, mnogi njegovu “riječitost” u Skupštini pripisuju njegovoj opozicionoj prošlosti.

Od vladajućih, pored Umičevića, ističu se i Draško Ilić iz SNSD-a (16), Lihović Gordana iz SNSD-a (11), Boran Bosančić iz DNS-a (17) te nezavisni odbornik  Milenko Jaćimović sa 16 javljanja i replika.

Ostali nisu zabilježili dvocifren broj, a posebno se ističu Nenad Grbić (SNSD), Zoran Popović (SNSD), Draško Kremenović (SNSD), Snježana Kutlešić-Stević (SNSD), Darko Milošević (SP) i Mišo Kovačević (SP), koji se niti jednom nisu javili za riječ.

Od konstituisanja Skupštine, 23. novembra, raspravljalo se i o novom Poslovniku, izmjenama i dopunama Statuta grada, o smanjenim odborničkim naknadama, Centru za selo, turizmu i kulturi grada, refinansiranju duga grada, Toplani, ZIBL-u, Vodovodu, ali i vrtićima, matičarskoj službi, produženom radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA