Čitanka: Šta je panker? Ružno, prljavo, napadno

1091

Na društvenim mrežama širom Srbije objavljena je fotografija teksta iz čitanke za četvrti razred osnovne škole u kojem se opisuje šta je to panker.

– Panker – onaj koji pripada muzičkom pank stilu i posebnom stilu oblačenja i ponašanja: ružnog, prljavog, napadnog – navodi se u tekstu.

– Učimo djecu etiketiranju od malih nogu! Šta li piše pod starleta ili političar ili rijaliti – navodi se u komentaru uz objavljenu fotografiju.

15822562_10211738168667784_5401603503323809089_n

Pank je vrsta rok muzike i pokret koji se pojavio u drugoj polovini sedamdesetih godina u Velikoj Britaniji i SAD sa grupama Ramones, Sex Pistols, Clash i drugima.

Jedan je od najvažnijih muzičkih pokreta svog vremena i obilježio je kulturu druge polovine 20. vijeka. Pank muziku prati i supkulturni pank pokret koji je usjmeren protiv establišmenta i namenutih autoriteta, a osnova pokreta je buntovništvo i borba za individualne slobode.

Pankeri insistiraju na svojoj različitosti, a mnogi se izjašnjavaju i kao anarhisti.

Ipak, pank je kasnije kroz muziku i određene velike bendove ušao i u mejnstrim pa se tako pank kultura i ono u šta se razvila može pronaći širom svijeta, od Južne Amerike do Japana.

Osim, toga, pank je direktno izrodio pokret “strait edge”, odnosno direktnu suprotnost rizičnom ponašanju karakterističnom za to vrijeme.

“Strait edge” podrazumijeva odricanje od alkohola, droga, cigara, promiskuiteta, a često podrazumeva i vegetarijansku ishranu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA