Božić se proslavlja širom Srpske!

682

Proslava Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika počela je ponoćnim liturgijama, koje su služene u pravoslavnim hramovima širom Srpske.

Episkop banjalučki Јefrem, uz sasluženje sveštenika Banjalučke eparhije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Vladika Јefrem čestitao je vjernicima najradosniji hrišćanski praznik tradicionalnim pozdravom „Mir Božji Hristos se rodi“. Na božićnoj liturgiji, vjernicima u Hramu Hrista Spasitelja, pročitana je božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Božić je dan kojim se praznuje Hristovo rađanje. Dan kada je Gospod sa neba sišao na zemlju da spasi ljudski rod. Episkop banjalučki Јefrem poručio je u besjedi: Važno je da budemo časni, pošteni, odani i vjerni građani svoje zemlje i crkve.

U Bijeljini u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice jutrenje služio je episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom . U svim zvorničkim hramovima i crkvama uz prisustvo velikog broja vjernika, služena je Božićna liturgija i pročitana je božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Na području Mostara služene su tri ponoćne liturgije, a liturgiju u Staroj crkvi u Mostaru služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. Nakon što je sinoć naložen badnjak u dvorištu Stare pravoslavne crkve u Sarajevu danas će biti služena i božićna liturgija.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije služio je jutros božićnu liturgiju u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju i mnogobrojnim vjernicima poželio da im mir bude u srcima i domovima.

Vladika Atanasije djeci je poručio da budu dobra i da slijede prave vrijednosti.

Božićnoj liturgiji prethodila je liturgija koju je od ponoći služilo sveštenstvo eparhije uz pojanje hora Svetog Vasilija Ostoškog i u prisustvu velikog broja vjernika.

U svim hramovima na području istočne Hercegovine jutros su služene božićne liturgije.

Božićne liturgije služene su i u pravoslavnim hramovima na području opštine Šamac.

Veliki broj vjernika prisustvovao je liturgiji u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija, nakon koje je pročitana poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Ispred ovog hrama sinoć su naloženi badnjaci.

Božićne liturgije služene su i u hramovima širom ostalih dijelova RS.

Brojni državni funkcioneri, među kojima su i predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, poželjeli su srećan Božič svim građanima RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA