BiH bez 4G mreže do 2018.

437

Vijeće ministara BiH bi do kraja januara ili početkom februara trebalo usvojiti dokument pod nazivom Politika sektora telekomunikacija, saznajemo u Vijeću ministara.

Ovaj dokument predstavlja temeljni uslov za uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije, poznate pod nazivom 4G mreža. Uprkos tome, građani BiH će moći koristiti 4G mrežu najranije početkom 2018. godine.

– Dokument Politika sektora telekomunikacija je završen i usaglašen, a u njegovoj izradi su učestvovali kako predstavnici Vijeća ministara, odnosno Ministarstva komunikacija i prometa, tako i nadležnih entitetskih institucija, Regulatorne agencije za telekomunikacije BiH, te telekom operatera. Zbog toga se ne očekuje da bi trebalo biti većih problema prilikom usvajanja politike. Da bi ona stupila na snagu dovoljno je da je usvoji Vijeće ministara, odnosno ne treba proći parlamentarnu proceduru. Međutim, nakon toga Vijeće ministara treba donijeti čitav niz odluka kojima će se preciznije definisati uvođenje 4G mreže, tako da taj posao neće moći biti okončan prije kraja ove godine, čak i ako ne bude bilo kakvih opstrukcija ili blokada političke prirode.

Jedno od osnovnih pitanja koje će se morati definisati odluka Vijeća ministara je kako raspodijeliti frekventni spektar za 4G mrežu.

– Postoji nekoliko mogućih rješenja, gledajući s tehničkog aspekta. Jedno je da se frekventni spektar podijeli na više dijelova i da se dozvole za njihovo korištenje ustupe putem tendera, pa ko da više. Moguće rješenje je da se dio frekventnog spektra, uz odgovarajuću novčanu naknadu za dozvolu, preda na korištenje dominantnim telekom operaterima, odnosno BH Telecomu, Eronetu i m:telu, a ostatak spektra da se “proda” putem tendera. Ipak, najvjerovatnija mogućnost je da se cijeli spektar podijeli na tri jednaka dijela i “proda” trima dominantnim operaterima. Uostalim, oni se već uveliko pripremaju za uvođenje 4G mreže, već su i instalirali potrebnu opremu u mnogim većim gradovima, tako da teško ko može ponuditi povoljnije uslove od njih – rečeno je.

4G mreža je već godinama uobičajeni standard u mobilnoj telefoniji u razvijenim državama Evrope i svijeta, a oni najnapredniji već testiraju i nove tehnološke generacije. Za to vrijeme građani BiH još uvijek koriste pomalo zastarjelu tehnologiju treće generacije, čekajući da administrativni aparat obavi svoj dio posla.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA