Badnji dan u Srpskoj (FOTO)

907

Danas se širom Republike Srpske obilježava Badnji dan.

Služe se svete liturgije, unose badnjaci, a u mnogim gradovima organizovano je tradicionalno paljenje badnjaka koje prethodi Božiću, najradosnijem hrišćanskom prazniku.

Banjaluka: Badnjak uhesen u hram Hrista Spasitelja

Ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci svečano je dočekan badnjak koji je prije toga tradicionalno pronesen ulicama.

Badnjak su, tradicionalno nakon jutarnje službe, ispred Sabornog hrama dočekali protojerej-stavrofor Ratko Radujković, arhijerejski namjesnik banjalučki, sa sveštenstvom i vjernicima.

Nakon što je otpjevana pjesma badnjaku, unesen je u Hram, gdje je okićen.

U Hramu Hrista Spasitelja u 17.00 časova Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služiće večernju službu i osveštati badnjak, koji će potom biti naložen u porti Crkve Svete Trojice.

Vladika Jefrem u ponoć će u hramu Hrista Spasitelja služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Fočaci u zajedničkoj sječi badnjaka

U tradicionalnoj zajedničkoj sječi badnjaka rano jutros u Foči posječena su četiri velika badnjaka koja su ukrasila dva fočanska hrama, zgradu opštine i glavni gradski trg.

Ispred Hrama Svetog Nikole nalaganje badnjaka je u 17.00 časova, a ispred Hrama Svetog Save jedan čas kasnije.

Badnjak krenuo kroz Miliće

U Milićima je obilježavanje Badnjeg dana počelo nošenjem badnjaka kroz naseljena mjesta.
U crkvi će u 20.00 časova biti održano večernje bogosluženje, osveštan i naložen badnjak. Sve će biti propraćeno vatrometom.

Prvi badnjak krenuo iz Pečeneg Ilove kod Prnjavora

Na području opštine Prnjavor pravoslavni domaćini rano jutros obavili su sječu badnjaka, a prva badnjačka kolona krenula je iz zaseoka Maleševići u Pečeneg Ilovi. Badnjak će obići sva domaćinstva na području opštine, a potom će biti organizovano paljenje uz muziku i vino,

Sječa Badnjaka u Derventi

Uprkos veoma hladnom vremenu mnogo Dervenćana krenulo je u tradicionalnu sječu badnjaka koji će večeras nakon svete liturgije biti paljeni pored hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi, ali i pored mnogo seoskih hramova.

Paljenje badnjaka i Božićnja liturgija u Andrićgradu

Ispred Crkve Svetog cara Lazara u Andrićgradu večeras će biti naložen badnjak.
Nalaganje badnjaka planirano je za 19.00 časova, nakon čega će biti održan kulturno-umjetnički program.

Srpska pravoslavna crkvena opština Višegrad pripremila je vrijedan poklon za djecu koja će pijukati po slami.

Božićne liturgije biće služene u ponoć i u 9.00 časova.

Vladika Hrizostom služi liturgiju u Bijeljini

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom služiće povečerje u bijeljinskom hramu Svetog velikomučenika Georgija. Služba će početi u 16.30 časova, a potom će Litija proći gradskim ulicama do centralnog trga.

Večernja služba u Banjaluci

Vladika banjalučki Jefrem služiće na Badnje veče večernju službu sa osveštanjem badnjaka u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja.
Služba počinje u 17.00 časova, a potom će biti obavljeno nalaganje Badnjaka u porti crkve Svete Trojice.

Božićna liturgija u Mostaru

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju na Božić u ponoć u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru,

Božićne liturgije na području Mostara biće služene i u manastiru Žitomisliću, te u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, dok će u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju liturgija biti služena u 6.00 časova.

U Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru služba će biti služena i na Božić u 9.00 časova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA