Život kao u 13. vijeku! (FOTO)

3704

Banjalučanin Miroslav Margetić, koji je nedavno imao privilegiju da provede osam dana u poznatom trapističkom samostanu Novi dvor (Novy Dvur) u zapadnoj Češkoj, za SrpskaCafe otkriva kako žive i rade tamošnji monasi i na koji način se sporazumijevaju uprkos “zavjetu ćutanja”. 

On objašnjava i zbog čega u toj svetinji i milioneri prihvataju da obavljaju najprostije poslove, zašto se ustaje u oko tri časa ujutro i zbog čega sve podsjeća na život u 13. vijeku.
Inače, Margetić je u ovom samostanu, posvećenom Majci Božijoj, boravio na osnovu poznanstva sa vrhom trapističkog klera i kako bi osjetio istinski monaški život prema pravilima Svetog Benedikta.

– Rijetko ko ima čast da dobije njihov poziv, jer tu ne mogu da dolaze turisti. Ja sam želio da prođem i kroz taj način života koji se odvija po principu “moli i radi”. Taj princip je sličan životu templara u 12., 13. i 14. vijeku i monasi su me uvjerili da su posvećeni i da se iskreno mole za sve ljude na svijetu. Naime, svijet i opstaje zahvaljujući takvim ljudima i to mi je glavni utisak nakon povratka u Banjaluku – navodi Margetić, koji je pripadnik hrvatskog Velikog priorata Viteškog Reda Templara.

Ovaj, trenutno jedini templar u Srpskoj, navodi da u Novom Dvoru živi 25 mladih monaha iz Češke, Slovačke, Belgije, Njemačke, Fransucke, Hrvatske, Mađarske…

– Sve besprijekorno funkcioniše, iako monasi, osim kada baš moraju, ne pričaju među sobom prema pravilu Svetog Benedikta. Komunikacija se odvija govorom tijela, pokretima i znakovima, i tek tu čovjek shvati koliko mi u svakodnevnom životu previše pričamo – ocjenjuje Margetić.

On ističe da je i kod trapista u Češkoj gost svetinja, te da je bio smješten u gostinjski dio samostana, izgrađen 1760. godine.

– Samostan je potpuno uređen u bijelim tonovima, minimalistički i više nego jednostavno. Svuda je mir i tišina – navodi Margetić.

Kada je riječ o režimu života, Margetić navodi da monasi u Novom Dvoru ustaju u 2,45 časova ujutro, a već pola sata kasnije je prva molitva.

– Cijeli dan je prožet samostalnim i zajedničkim molitvama, uz neizbježni fizički rad. Eto, jedan dan sam bio zadužen za spremanje i održavanje gostinjske kuće, a jedan milioner i vlasnik avio-kompanije je ribao kuhinju. Isto tako, možete da dobijete zadatak da kupite lišće, čistite prozore i slično, a cilj je i da osjetite život monaha iz 13. vijeka u kome čovjek nije mogao da se ulijeni i “zapusti” kao danas, već su mu dani bili organizovani i ispunjeni raznim aktivnostima – objašnjava naš sagovornik i dodaje da je povečerje, ili vrijeme za spavanje već u 20 časova.

Margetić kaže da monasi Novog Dvora brinu i o velikom imanju na kome uzgajaju razne poljoprivredne kulture, a imaju i koze, ovce i krave.

– To je jedna samoodrživa zajednica. Prave nekoliko vrsta senfa, ali i kozmetiku za žene na bio-osnovi, kafu od cikorije, razne vrste pekmeza. Žive od svog rada – navodi on.

Naglašava da u monaškoj ishrani u Novom Dvoru nema mesa, te da se jede vegetarijanska hrana.

– Na primjer, jeli smo supe od bundeve i mrkve. Jedan ručak je bio zelena salata sa pomfritom i puding za desert. Jedna večera je bio musli s jogurtom ili bijelom kafom, dok se za praznike i nedjeljom jede riba. Za vrijeme jela se, naravno, ćuti – otkriva naš sagovornik.
On kaže da za vrijeme objeda može da se dobije i pivo, koje oni prave.

– Ta trapistička piva, poput “La trapea” su među najboljima na svijetu, kao što je i Dom Perinjon među najboljim vinima. Ipak, u samostanu možete da popijete maksimalno jednu bocu piva od 0,33 litara – kaže Margetić.

Novi Dvor osnovan je prije 14 godina kao jedan od danas najpoznatijih samostana trapističkog monaškog reda uz Sept-Fons u Francuskoj, La Trape u Belgiji, Mariju Zvijezdu u Banjaluci, odnosno u Bosni i Hercegovini i druge.

M. Čabarkapa

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA