Zgrada “Banke Srpske” na dobošu!

850

„Banka Srpske“ u likvidaciji prodaje glavnu zgradu sa opremom u Banjaluci u Aleji Svetog Save po početnoj cijeni od 10,7 miliona maraka. Licitacija će se održati 28. decembra.

U javni poziv za prodaju imovine banke koji je danas objavljen navedeno je da je zgrada vrijedna 10,3 miliona KM, a oprema 347 363 KM.

Na istoj licitaciji će biti ponuđena i oprema, poput bankomata, mašina za brojanje i sortiranje novca, projektori i telefoni.

Pravo učešća na licitaciji imaju sva pravna i fizička lica koja uplate depozit u iznosu od 10 odsto od početne cijene predmeta prodaje.

„Banka Srpske“ u likvidaciji do sada je prodala samo dio imovine u Federaciji BiH.

Na licitaciji koja je održana početkom ovog mjeseca „Banka Srpske“ je od ukupno ponuđene imovine vrijedne više od pet miliona KM, prodala četiri poslovna prostora u Federaciji BiH za 1,3 miliona maraka.

Novac i dalje blokiran

Vlada Republike Srpske ni godinu dana nakon uvođenja privremene uprave u „Banku Srpske“, nije pronašla rješenje za blokiranih skoro 15 miliona maraka sudova u toj banci.

Da podsjetimo, Vlada Srpske je prije tri godine naredila sudovima da novac sa depozitnih računa prebace u „Banku Srpske“.

Naređeno, učinjeno! Sudovi su postupili po naređenju, te novac prebacili na osnovu naredbe Zorana Tegeltije, ministra finansija RS, od 30. decembra 2013. godine kojom su ukinuti depozitni računi svih sudova u RS i preneseni na račune u „Banci Srpske“.

Nakon što je u „Banci Srpske“ krajem prošle godine uvedena privremena uprava, a ove godine pokrenut i likvidacioni postupak, novac sudova je ostao blokiran zbog čega su oni već godinu dana suočeni sa problemima u radu.

Ministar pravde RS Anton Kasipović, ipak, uvjerava da će rješenje biti pronađeno. Ove sedmice, prema njegovim riječima, trebalo bi da bude održan sastanak na kojem će pokušati naći rješenje za spomenute “patnje”.

Svojevremeno se spekulisalo o 75 miliona evra blokiranih na računima “Banke Srpske”. Od toga, 29 miliona evra su javna sredstva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA