Štednja? Smanjili naknade, a dodali drugog potpredsjednika?!

635

Banjalučkim odbornicima su juče smanjene naknade za 170 KM, što je i među građanima najvećeg grada Srpske dočekano sa odobravanjem. Međutim, veći dio, na taj način ušteđenog novca, veoma brzo će se vratiti u džep jednog od odbornika.

Svaka marka “izvučena” od političara građane, naviknute na nesklad između njihovim i svojih primanja, obraduje.

– Neka su smanjili, prijatno sam iznenađen!. Navikao sam da samo povećavaju naknade jedni drugima. Toliko nerada i tako velika primanja nema nijedna druga struka u našoj zemlji. Ali dobro, neka su se sjetili bar malo da “otkinu” sami od sebe – rekao je za SrpskaCafe penzioner Stefan Bojić.

Sa njim se složio i student Miloš Batar, ali i dodao da ga ne bi čudilo da to smanjenje kompenzuju na neki drugi način.

– Ma tu je samo riječ o “goloj” plati, koju mi građani jedino i gledamo. A vjerujem da oni mogu na mnoge druge načine doći do dodatnih naknada pa im tih 170 KM i neće nešto pretjerano teško pasti. Ne pratim politiku pa ne mogu ocijeniti da li su im naknade realne ali i ono što vidim to su uglavnom samo međusobna prepucavanja i dobro zaj*****nje naroda – rekao je Batar.

Podjećamo, juče je na sjednici banjalučke Skupštine odlučeno da će odbornička naknada, umjesto dosadašnjih 790, iznositi 620 KM.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda izazvala je najviše polemike na jučerašnjem zasijedanju Skupštine grada. Odbornici nisu imali direktnih primjedbi na samo smanjenje, ali došlo je do suprotstavljenih stavova o visini umanjenja, poklanjanja u humanitarne svrhe, pomoći građanima i kome bi, osim odbornika, još mogle biti umanjene naknade.

Kada je riječ o platama, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, kao i predsednik Skupštine grada Budimir Balaban imaju plate od 5 000 KM. Potpredsjednik Skupštine Milan Milaković prima oko 4 100 KM mjesečno, a toliko će imati i njegov kolega, Saša Čudić, nakon što ga Skupština, na osnovu novog zakona i gradskih akata, izabere na ovu funkciju.

Upravo je planirano uvođenje druge potpredsjedničke funkcije, radi zadovoljenja svih koalicionih prohtjeva i “mira u kući”, ono što u velikoj mjeri poništava uštede od jučerašnjeg smanjenja odborničkih naknada. Naime, uskoro će se umjesto odborničke od 620 KM isplaćivati dodatna potpredsjednička plata od 4 100 KM, pa će dodatne 3.500 KM „poništiti“ smanjenje čak 20 odborničkih naknada!

Inače, odbornici su juče razmatrali i odluke o organizovanju Gradske razvojne agencije i Turističke organizacije, kojima bi broj članova upravnih odbora trebalo da bude smanjen sa pet na tri.

– To je samo početak sprovođenja mjera koje smo najavili u predizbornoj kampanji. Svaka gradska institucija će morati opravdati novac koji se u nju ulaže. Ovim mjerama te smanjenjem naknada odbornicima uštedjećemo oko 200.000 KM – rekao je zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA