Šta je sa blokiranim računima u Banci Srpske?

660

Godinu dana nakon uvođenja prinudne uprave u Banku Srpske, a i najnovijeg likvidacionog postupka, računi sudova i dalje su blokirani.

Skoro 15 miliona maraka, ostalo je potpuno neiskoristivo. Rješenja još nema, ali mu se u Ministarstvu pravde nadaju. Problem je, kažu, što udio u novcu ima više pravnih i fizičkih lica.

– U ovom trenutku nemamo ozbiljne probleme kad je riječ o samom radu sudova, ali to ne znači da nema problema sa isplatama novca pojedinaca pa i pravnih i fizičkih lica. U toku ove sedmice ćemo razgovarati naravno nakon više već obavljenih razgovora sa pravobranilaštvom RS, sa predstavnicima pojedinih sudova i naravno Ministarstvom finansija – kaže Anton Kasipović, ministar pravde RS.

Tekući računi sudova su, kaže Kasipović, privremeno otvoreni u drugim bankama, ali to nikako ne znači da je problem riješen. A nastao je još prije tri godine, kada je Vlada sudovima naredila da račune otvore u Banci Srpske. Njegovo rješavanje sada, je tvrde, nešto teže.

– To je cjelokupan proces koji zahtjeva neko vrijeme. Dakle tamo ima mnogo sredstava koji su ostali blokirani, mi smo naravno zainteresovani za sva javna sredstva da na određeni način budu deblokirana, ali se bojim da smo tu ušli u jedan proces koji će sigurno dugo da traje – ističe Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Blokirani novac koristio bi se u razne svrhe, od vještačenja do troškova izvršnog postupka. Sve dok blokada traje, stranke će za pojedine postupke plaćati opet. Koliko novca Osnovnog suda u Banjoj Luci je ostalo blokirano, i da li on utiče na rad suda, nismo uspjeli saznati. Iz suda su u saopštenju naveli da zbog povjerljivosti, te informacije ne mogu dati.

A novac će u Banci Srpske ipak cirkulisati. Glavna zgrada banke u likvidaciji stavljena je na prodaju. Zainteresovani će za zgradu i opremu moći da licitiraju, i to po početnoj cijeni od 10,7 miliona maraka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA