RS za pet godina ostaje bez radnika

644

RS bi zbog loše demografske slike i odlaska radnika u inostranstvo za pet godina mogla da ostane bez aktivne ponude radne snage, uprkos visokoj stopi nezaposlenosti.

Alarmantni podaci o niskom stepenu nataliteta, odlasku radne snage u inostranstvo i disbalansu između broja zaposlenih i penzionera izneseni su na jučerašnjoj panel-diskusiji o temi “Uticaj demografskih kretanja na fondove socijalne sigurnosti i aktivnu ponudu radne snage”.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić naveo je da poslodavci već izražavaju bojazan bi za pet godina aktivna ponuda radne snage ili broj nezaposlenih mogao da padne ispod 26.000, što je za oko 100.000 lica manje u odnosu na trenutni broj.

– RS bi uskoro mogla ostati bez medicinskih sestara, vozača, jer ljudi ovih profila najviše odlaze na inostrana tržišta. Ništa manji problem nije ni sa drugim zanimanjima – rekao je Aćić.

On je zbog toga pozvao najviše institucije RS da razgovaraju o tom problemu i da zajedno pronađu rješenje za bolju natalitetnu politiku i redefinisanje tema socijalne sigurnosti.

– Rasprava o lošim demografskim pokazateljima trebalo je da bude organizovana i prije usvajanja programa ekonomskih reformi, ali nije kasno ni da sada o ovom problemu počnemo pričati da bismo napravili promjene u natalitetnoj politici i ostalim dijelovima sistema, a posebno u poreskom – istakao je Aćić.

Zabrinjavajuće podatke o niskoj stopi nataliteta iznio je demograf Stevo Pašalić, koji je naveo da RS godišnje nedostaje oko 7.000 novoređene djece.

– Zbog toga opada udio mladog stanovništva, dok je s druge strane izraženo starenje. Sve to dovodi do pada broja radno aktivnog stanovništva. Pojedine opštine u RS su u fazi potpunog demografskog izumiranja, dok druge imaju povoljnu demografsku sliku. Treba što prije redefinisati populacionu politiku koja obuhvata finansijska davanja i podići svijest o neophodnosti rađanja, ako želimo zadržati postojeći broj stanovnika – naveo je Pašalić.

Naveo je da bi u idućih pet godina iz radno sposobnog stanovništva trebalo da izađe oko 100.000 ljudi, dok će, s druge strane, u radno aktivno stanovništvo ući samo 57.000.

– Ti pokazatelji predstavljaju alarm za uzbunu, iako su u vezi sa srednjoročnim periodom od pet godina. Pitanje je veliko šta će biti za deset ili 15 godina ako ne dođe do krupnijih promjena – kazao je Pašalić.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS Mladen Milić je rekao da je odnos između broja zaposlenih i penzionera u ovoj godini povećan na 1,16:1 sa prošlogodišnjih 1,13:1 u korist onih koji rade.

– Ne možemo uticati na smanjenje broja penzionera, jer je trend njihovog rasta neumoljiv zbog starosne dobi. U idućih pet godina broj penzionera godišnje će rasti od 5.000 do 6.000, a broj zaposlenih za oko 2.000. Ovi podaci nam govore da će biti pogoršan nesrazmjer između broja zaposlenih i penzionera – rekao je Milić.

Neophodno brzo djelovanje

Mladen Milić je rekao da vlasti, javni fondovi i poslodavci treba da ulože maksimalne napore da bi već danas počeli rješavati probleme demografske slike RS.

– Rezultati ne dolaze preko noći. Efekte od onoga što uradimo danas možemo očekivati tek za nekoliko desetina godina – naveo je Milić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA