Putin matirao Obamu

603

Barak Obama protjeruje ruske diplomate na posljednjim metrima svog mandata.

Predsjednik Vladimir Putin parira na njemu svojstven način – hladno i strpljivo, piše dopisnik “Dojče velea” iz Vašingtona Miodrag Šorić.

– Šah je ruski nacionalni sport. Gazda Kremlja, Putin, pak posebno voli azijske borilačke vještine, kod kojih se – slično šahu – protivniku parira tako što se na napad ne odgovora uvijek kontranapadom, nego se prvo eskivira. To sportsko pravilo ovih dana je našlo primjenu u politici – navodi se u tekstu.

Barak Obama naređuje proterivanje ruskih siplomata. Obamina paljba prije odlaska iz Bijele kuće i u Vašingtonu svi računaju da će Rusija odgovoriti sličnom merom. Ali, ništa od toga.

– Putin je izgleda shvatio šta je Obamin pravi cilj: da izvrši uticaj na spoljnu politiku budućeg američkog predsjednika Donalda Trampa – piše Šorić.

Gazda Kremlja je parirao na njemu svojstven način: Sve američke diplomate u Moskvi pozvao je da sa svojim porodicama i djecom dođu u Kremlj na Novogodišnje slavlje. Moskva će odgovarajuće televizijske slike poslati širom svijeta – a uskoro i slike ruskih porodica sa djecom, koje na brzinu moraju da napuste Vašington, baš sada, neposredno pred Božić po Julijanskom kalendaru. Ne samo da što prije moraju da napuste Sjedinjene Države – porodice diplomata sa djecom biće prebačene vojnim avionom.

Za mnoge će Putin djelovati kao državnik: miran i suveren. A Obama, međutim, kao neko ko ne može da prevaziđe svoj animozitet prema određenim političarima – Vladimiru Putinu ili Benjaminu Netanijahuu.

Kako se navodi u tekstu, u svim tim diplomatskom razmiricama radi se prije svega o Donaldu Trampu, o njegovoj budućoj spoljnoj politici. Jer, Tramp je u više navrata izjavio da želi bolje odnose sa Kremljom, a to će mu teško poći za rukom u neprijateljskoj diplomatskoj atmosferi: Mnogi u Senatu nisu baš voljni da prate Trampov proruski kurs. Naprotiv, vodeći konzervativni političari pozivaju na dalje, strože kazne za Moskvu, i odbacuju Reksa Tilersona kao novog američkog ministra spoljnih poslova.

– Tramp je Tilersona odabrao i zbog toga što on podržava novi početak u odnosima sa Rusijom. Ali da bi bio šef Stejt departmenta, u nedeljama nakon stupanja na dužnost, prvo mu je potrebno odobrenje Senata. Obamino vrijeme ističe, pa dok je još na funkciji pokušava da izazove razdor kod republikanaca i što više njih udalji od Trampa. Obamin svakako legitiman cilj pri tom jeste da spase što više svog političkog naslijeđa – navodi “Dojče vele”.

Šorić piše da slijedi to da će Trampe morati da odloži poboljšanje odnosa sa Rusijom za nekoliko nedjelja. Prioritet ima potvrda njegovog kabineta od strane Senata.

– Putin to razumije. On će čekati, i pomoći će Trampu javnim izjavama gdje god to bude mogao. Koliko god se vremena mijenjala: Šah je bio i ostao ruski nacionalni sport – zaključuje se u tekstu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA