Propust policije: Amri “ležao” u Italiji!

462

Njemačke vlasti su danas pod uzbunom nakon što se ispostavilo da je Tunišanin Anis Amri, glavni osumnjičeni za napad na Božićni vašar u Berlinu, bio poznat kao potencijalno opasan džihadista i da je ranije ove godine bio pod policijskom prismotrom, javljaju svjetski mediji.

Federalni tužilac Njemačke je potvrdio da su uhapšene četiri osobe, koje su imale kontakt sa Tunišaninom osumnjičenim za napad na božićnom sajmu u Berlinu, objavio je danas “Bild”, prenosi Rojters.

Dok se širom Evrope intenzivira potraga za Amrijem (24), postavlja se pitanje kako je uspio da izbjegne hapšenje i deportaciju, iako je bio “pod radarom” nekoliko bezbjednosnih agencija, navodi AFP.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Ralf Jeger potvrdio je da je Amri nedavno privukao pažnju antiterorističke policije.

– Bezbjednosne agencije razmijenile su podatke o toj osobi sa Zajedničkim antiterorističkim centrom u novembru 2016. – rekao je on.

Bio u zatvoru zbog podmetanja požara u Italiji

Prije dolaska u Njemačku, Amri je izdržavao četvorogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji zbog podmetanja požara.

Iz italijanskog zatvora je pušten jer nije mogao da bude deportovan u domovinu, objavili su italijanski mediji.

U Italiju je pobjegao poslije “arapskog proljeća” 2011. u Tunisu, kada je svrgnut s vlasti Zine El Abidine Ben Ali.

Agencija ANSA objavila je da su italijanske vlasti htjele da izruče Amrija nakon što odsluži zatvorsku kaznu izrečenu za više djela, ali to nije bilo moguće jer nije posjedovao dokumenta zemlje iz koje potiče.

Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, navodi italijanska agencija.

Poslije odsluženja kazne 2015, bio je prevezen u Centar za identifikaciju u očekivanju dokumenata iz Tunisa koji nisu nikada stigli, pa je po isteku zakonskog roka morao da napusti Italiju, navodi agencija pozivajući se na izvore istrage.

U Njemačku je stigao kao izbjeglica 2015, a ove godine mu je odbijen zahtjev za azil.

Njemački pravosudni izvori tvrde da je osumnjičeni, koji je ušao u Njemačku prošle godine, bio pod prismotrom u Berlinu od marta do septembra, pod sumnjom da je planirao pljačku kako bi platio automatsko oružje s namjerom da ga koristi u napadu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ispostavilo se, međutim, da protiv njega nema drugih dokaza sem da je trgovao drogom u jednom berlinskom parku i da se potukao u jednom baru, pa je prismotra ukinuta.

– Vlasti su ga imale u rukama, a on je ipak nestao – piše nedjeljnik “Špigel, dok “Zidojče cajtung” kritikuje policiju što je gubila vrijeme fokusirajući se na osumnjičenog Pakistanca odmah nakon napada, za šta se ispostavilo da je bio lažni trag.

“Zidojče cajtung” piše i da se osumnjičeni kretao u okruženju islamističkog propovjednika Ahmada Abdelaziza A, poznatog kao Abu Vala, koji je uhapšen u novembru.

Za Amrija mediji navode da je živio jedno vrijeme kod Nijemca srpskog porijekla Bobana S, koji je prošlog mjeseca uhapšen zbog vrbovanja za “Islamsku državu”.

U policijskoj arhivi nalaze se šest različitih imena koje je Amri koristio, pokušavajući više puta da se predstavi kao Egipćanin ili Libanac.

Od juna mu prijeti deportacija, ali je došlo do odlaganja u iščekivanju dokumenata iz Tunisa.

U Tunisu, Amrijeva porodica izrazila je nevjericu kada je čula da za njim traga cijela Evropa.

Poslije napada u ponedjeljak uveče u kojem je kamion uletio među štandove vašara u centru Berlina, usmrtivši 12 i ranivši 49 ljudi, izdata je potjernica za Amrijem nakon što je u kabini kamiona nađena njegova boravišna dozvola.

Njemačke vlasti upozoravaju da bi on mogao biti opasan i naoružan i nude 100.000 evra za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Mediji nagovještavaju da je on možda povrijeđen u borbi s poljskim vozačem kamiona, koji je u vozilu poslije napada pronađen mrtav, a istražitelji vjeruju da je kamion otet u ponedjeljak po podne.

Za napad je preuzela odgovornost “Islamska država”, saopštivši posredstvom svoje novinske agencije Amak, da je to “odgovor na pozive da se uzmu na nišan građani zemalja članica koalicije”.

Brat napadača u Berlinu pozvao ga da se preda

Brat Tunišanina osumnjičenog za napad na božićnom vašaru u Berlinu Anisa Amrija pozvao ga je da se preda policiji, dok traje potraga u više evropskih zemalja.

– Pozivam ga da se preda policiji. Dokazano je da je umiješan, mi se ograđujemo od toga – izjavio je Abdelkader Amri agenciji Asošiejted pres.

Amrijevi rođaci, koji žive u njegovom rodnom gradu u Tunisu, bili su potreseni kada su čuli da je on glavni osumnjičeni za napad u kojem je u ponedjeljak ubijeno 12 ljudi, a povrijeđeno 49.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA