Novogodišnja sujevjerja i običaji

835

Preporuke koje slede predstavljaju zapravo najčešća vjerovanja naroda bliskih našoj kulturi. Radi se o nekim pravilima ponašanja koja važe samo 31. decembra i 1. januara, a za koja se veruje da će u narednoj godini donijeti sreću ili nesreću.

Dajemo vam ovaj članak kao zanimljivost, a ne kao činjenicu, a kada ga pročitate – samo odlučite šta ćete za Novu Godinu jesti, kako se obući i koga ćete prvog pustiti u kuću… U svakom slučaju – zabavite se.

 1. Ljubljenje dragih ljudi – U ponoć obavezno izljubite sve drage osobe. To je garant da će bliske i duboke emotivne veze koje sa njima imate trajati i u narednoj godini.
 2. Zalihe i novac – Vjeruje se da Novu godinu treba dočekati sa dosta (čak i pomalo previše) hrane u ostavi i frižideru. Uz to – u svaki novčanik koji imate u kući, posebno one koje redovno upotrebljavate, stavite novac. To je predostrožnost i znak da će sljedeća godina teći u blagostanju.
 3. Platite račune i vratite dugove – Sve račune platite pre praznika i 1. januar dočekajte „čisti“… Isto važi i za dugove koje eventualno imate prema poslovnim partnerima, dragim ljudima i sl.
 4. Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći – Slično našim običajima prilikom Božića (položajnik), važno je i ko će vam za Novu Godinu, a nakon ponoći, prvi ući u kuću. Ovo je važno stoga što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini. Evo nekoliko sujeverja na tu temu:
 • Osoba bi trebalo da kuca i bude rado puštena u kuću, radije nego da koristi ključ.
 • Isto tako – bilo bi dobro da vam donese neki mali poklon – za sreću i blagostanje. To može biti novčić, parčence hleba i sl.
 • Poželjno je da to bude mlađi, lijep muškarac.
 • Takođe – niko ne bi smio da odlazi iz kuće prije nego on stigne…
 • i još nešto – on ne bi trebao da izađe na ista vrata na koja je i ušao.

5. Jelo – poželjno je za novu godinu jesti prasetinu i kupus. Naravno i to ima svoje uporište u narodnim vjerovanjima. Za razliku od recimo – krave – koja je prilično mirno biće i ne mrda baš mnogo – prase je dinamična životinja. Stoga se vjeruje da će oni koji za Novogodišnje veče jedu prasetinu – napredovati u idućoj godini. Kupus? Nema neki naročit razlog za njega- verovatno se prosto radi o tome što dobro ide uz prasetinu.

6. Posao – uradite nešto malo na prvi dan Nove Godine, iako je praznik. To znači da će biti posla u narednoj godini, a zašto se radi malo 1. januara – pročitaćete u nastavku ovog teksta. 7. Odjeća – Dobro je na Novogodišnje veče obući nešto novo, jer to znači da ćete se ponavljati i u Novoj. Isto tako – crvene gaćice se smatraju srećnim – jer simbolizuju sreću u ljubavi. 8. Otvorite vrata i prozore i pravite što više buke – vrata i prozori se otvaraju u ponoć, kako bi stara godina što lakše „otišla“ i ustupila svoje mjesto novoj. Bukom terate zle duhove – pa se bolje pobrinite da bude što jača … 9. Bebe – rođene 1. januara smatraju se „djecom sreće“

NIKAKO NEMOJTE:

1. Propustiti da čestitate dragim ljudima – Smatra se da će Vam u tom slučaju Nova Godina doneti emotivnu hladnoću i distancu. 2. Ne pozajmljujte novac – Ni 31. decembra ni 1. januara, jer takvo započinjanje godine predskazuje 12 mjeseci materijalnih problema. 3. Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara – Ništa znači bukvalno ništa! Ovo važi čak i za đubre. Doslovno baš ništa ne smije da napusti vaš dom prvog dana u godini…Doduše, ovo pravilo je fleksibilno i zavisi od kulture i sklonosti. Dok se u nekim kulturama smatra da je u redu da se iznose stvari 1. januara, ako se prethodno nešto unese u kuću, u drugim smatraju da nije dobro čak ni istresati tepihe tog dana. Čime ćete se od ova dva upravljati – odlučite sami. 4. Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći ne bi trebalo da –

 • Bude žena, jer se smatra da to donosi nesreću.
 • Isto tako, baksuzom se smatra ako osoba koja prva uđe u kuću ima plavu ili crvenu kosu…
 • Naravno – ovo ipak ne znači da treba da izbacite plavokosog rođaka ili dobru prijateljicu koji vam dođu na žurku nakon ponoći 

5. Hrana koja nije poželjna – Lošim znakom se smatra da na prvi dan nove godine jedete piletinu ili ćuretinu. Razlog ovom vjerovanju je što se domaće ptice u dosta kultura smatraju „prljavim“ … Shodno tome se vjeruje da „prljavštine“ koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cijele godine. U suštini – ta „prljavština“ je zapravo simbol siromaštva i lošeg materijalnog stanja. 6. Posao – Smatra se da (iako kao što smo pomenuli treba uraditi neku sitnicu u vezi sa poslom) nije dobro raditi previše 1. januara. Veliko angažovanje, posebno započinjanje neke nove aktivnosti 1. januara znači da ona neće biti uspješna. 7. Pranje – nemojte prati veš niti sudove 1. januara. U nekim kulturama postoji vjerovanje da ako na ovaj dan perete – to znači da će neko iz kuće „nestati“ u sljedećoj godini. 8. Lomljenje, razbijanje, plakanje – Pazite da prvog dana nove godine nešto ne razbijete ili ne slomite, jer se i to smatra lošim znamenjem. Isto tako – izbjegnite plakanje prvog – jer se i u tom slučaju smatra da će vas ova aktivnost pratiti cijele nove godine. 9. Vrijeme – kada se probudite u prvom jutru nove godine – pogledajte kroz prozor kakvo je vrijeme.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA