Najneuspješniji filmovi 2016. godine (VIDEO)

705

Časopis “Forbes” sastavio je listu komercijalno najneuspješnijih filmova koji su igrali u kinima u 2016. godini. Među deset naslova većina su komedije, ali najveći komercijalni krah je ipak pokušaj da se od Mattelove igračke ‘Max Steel’ napravi profitabilan filmski serijal poput ‘Transformera’.

Iako se čini da su filmovi o superherojima nepobjedivi na box officeu, najneisplativiji film u 2016. godini pripada baš tom podžanru. Riječ je o ‘Maxu Steelu’ u režiji ne baš poznatog Stewarta Hendlera i s mladim Benom Winchellom u glavnoj ulozi tinejdžera koji se sprijatelji sa moćnim vanzemaljcem. ‘Max Steel’ je filmska adaptacija bazirana na popularnoj Mattelovoj igrački, koja je koštala nevelikih 10 miliona dolara, ali je u svjetskim kinima zaradila tek poražavajućih 4,4 miliona.

“Forbes” je listu deset najvećih komercijalnih krahova filmske industrije u 2016. sastavio upoređujući budžete i prihode filmova, uzimajući doduše u obzir samo one naslove koji su u SAD-u prikazivani u više od dvije hiljade kina tokom vikenda otvaranja, a da se primijetiti da među najgorim flopovima ima najviše komedija.

Na desetom mjestu “Forbesove” liste je komedija ‘Masterminds’, koja je koštala 25 miliona dolara, a zaradila tek 22 miliona. Deveti je, kod kritičara većinom dobro primljeni, ‘Snowden’ Olivera Stonea sa Jospehom Gordon-Levittom u glavnoj ulozi, koji je koštao 40 miliona, a zaradio samo 34.

Osma je nova komedija Sashe Barona Cohena ‘The Brothers Grimsby’, koja nije uspjela da ponovi uspjeh legendarnog ‘Borata’. ‘The Brothers Grimsby’ zaradili su 28 miliona dolara uz budžet od 35 miliona.

Još jedna komedija je na sedmom mjestu najvećih flopova: ‘Whiskey Tango Foxtrot’ s popularnom Tinom Fey u glavnoj ulozi. Međutim, ova ratna komedija, koja opisuje istinite doživljaje američke novinarke u Avganistanu, očito nije našla publiku te je zaradila 24 miliona, dok je na produkciju potrošeno 35 miliona dolara. Sličan je i komercijalni rezultat komedije ‘Keeping Up With The Joneses’, koja je na box officeu upisala 26 miliona, ali je koštala 40.

Crtani film ‘Ratchet & Clank’ imao je skroman budžet od 20 miliona, ali uspio je zaraditi tek 11, čime je došao na peto mjesto Forbesove liste, dok je na četvrtom mjestu adaptacija hit romana ‘Ponos i predrasude i zombiji’. Ova horor-komedija, koja spaja klasik Jane Austen i zombije, koštala je 28 miliona dolara, a zaradila samo 16.

Na trećem je mjestu još jedna komedija, konkretno ‘Popstar: Never Stop Stopping’ s Andyjem Sambergom u glavnoj ulozi, koja je koštala 20 miliona, a zaradila 9,5.

Od kritike dobro ocijenjena ratna drama ‘Free State of Jones’ s oskarovcem Matthewom McConaugheyjem u glavnoj ulozi zauzima drugo mjesto liste najvećih komercijalnih promašaja 2016. godine. Uprkos omiljenom glavnom glumcu i režiseru Garryju Rossu, koji je već snimio hitove kao što su ‘Seabiscuit’ i ‘Igre gladi’, ‘Free State of Jones’ zaradio je u kinima samo 23 miliona dolara, dok je produkcijski budžet iznosio 50 miliona.

Ipak, najgori po povratu uložene investicije u postocima je već spomenuti ‘Max Steel’ sa zaradom od četiri miliona dolara.

“Forbes” zaključuje da komercijalni neuspjeh nekog filma ne znači automatski da je on kvalitativno loš te da u tome ulogu igraju i faktori poput marketinga ili loše izabranog datuma za početak prikazivanja. Zanimljivo je i da su se komercijalno najneisplativijima pokazali filmovi malih i srednjih budžeta, dok spektakli koji koštaju više od 100 miliona dolara ipak uspijevaju, bez obzira na kvalitet, da ostvare zaradu ili barem pokriju troškove produkcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA