Koje su knjige i filmovi obilježili godinu na izmaku (VIDEO)

713

Ukoliko želite da u Narodnoj biblioteci RS iznajmite knjigu “Kuća Orhideja” autora Lusinde Rajli moraćete izvršiti rezervaciju i čekati red.

I ne samo za ovaj naslov, nego za sve romane engleske književnice koja je ove godine izuzetno popularna. Pored toga u 2016. godini bile su veoma tražene knjige norveškog pisca trilera Jun Nesbese-a i turske književnice Elif Šafak. Kada se radi o domaćim piscima nekoliko imena ubjedljivo dominira.

– Od domaćih tu je aktuelan kao i svake godine dobitinik Ninove nagrade . Ove godine to je Dragan Velikić sa Islednikom koji je zaista, zaista čitan. Zatim su popularne knjige Jelene Bačić-Alimpić, Vesne Dedić , te Marice Popović – rekla je iz Narodne biblioteke RS Orijana Vuković.

Treba naglasiti i to da su klasici tokom cijele godine veoma popularni, kažu bibliotekari. Djela Branka Ćopića i Ive Andrića iznajmljuju čitaoci svih uzrasta. Broj članova Narodne biblioteke Srpske je godinama isti i kreće oko 4 ipo hiljade. Ipak, u biblitoteci ističu da to nije i stvarni broj čitalaca, jer na jednu člansku kartu knjige iznajmljuje cijela porodica. Cijena upisa od 20 KM i naredne godine ostaje ista. (nekoliko kadrova). Sa pisane riječi prelazimo , na veliki ekran. Kada je riječ o filmskoj industriji i ove godine na svjetskoj sceni dominiraju blokbasteri. Najgledaniji su Rat zvijezda, Fantastične zvijeri i filmovi o superherojima.

– Imamo Roug one ili Odmetnik kako je kod nas preved naslov iz serijala Ratova zvijezda. Zatim Fantastične zvijeri Harija Potera, te superheroji – filmovi poput Deadpoola i Kapetana Amerike – kazala je teoretičar dramskih i audio-vizuelnih umjetnosti Monika Ponjavić.

U 2016. godini ubjedljivo najviše razloga za slavlje ima studio Volt Dizni. Filmski hitovi Diznija oborili su sve dosadašnje rekorde zarade.

– Kapetan Amerika je interesantan zato što je skupa sa crtanim filmovm Zotopija , U potrazi za Dorom te filmom knjiga o Džungli I Rat Zvijezda postigao rekordnu zaradu. Doveo je do toga da Volt Dizni dostigne najveću zaradu u istoriji filma. I to u iznosu od sedam milijardi dolara. Rekord do tada je držao Univerzal studio sa 6,9 milijardi dolara – dodala je Ponjavić.

Takođe filmovi koji su u utrci za Oskara 2017. svojim su kvalitetom obilježili godinu na izmaku. Neki od njih su americke drame Mjesecina i Dolazak. A jedan od potencijalnih oskarovaca uskoro stiže i u domaće bioskope, riječ je o mjuziklu La, la lend.

Koji su filmovi bili najgledaniji ove godine u Banjaluci znaće se u januaru kada Multipleks Palas objavljuje svoju rang listu.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA