Glumci kojima su uloge uništile život

1055

Mnogi glumci su bljesnuli na filmskom nebu, a potom se ugasili. Nije to zbog pogrešnih poteza nego zbog pogrešnih uloga.

Shelley Duvall (Isijavanje)

m8scgy5bkdxsjaydgpmr

Glumica Shelley Duvall (67) nedavno je javno priznala da joj treba stručna pomoć jer se psihički ne osjeća dobro. Ona je jedna od glumaca koji su godinama osjećali posljedice teških uloga.

– Od maja do oktobra bila sam jako lošeg zdravlja zbog stresa. Stanley Kubrick me gurao do granica izdržljivosti. To je najteža uloga koju sam odigrala u životu – rekla je Shelley Duvall (67) koja je ostala zapamćena po ulozi Wendy, suprugi poludjelog pisca sa kojim je bila zatvorena u napuštenom hotelu. Otkako je zaigrala tu ulogu, Shelley je patila od depresije, anksioznosti te se borila s ovisnošću, a nedavno je na televiziji javno zatražila stručnu psihijatrijsku pomoć.

Malcolm McDowell (Paklena naranča)

9daf2570199a97becf15d1f35378cc1f

Kao i Shelley, i Malcolm (73) je imao ‘čast’ raditi sa zahtjevnim vizionarom Stanleyjem Kubrickom. Snimajući mučnu scenu u kojoj je na glavi imao spravu koja mu je na silu držala oči otvorenima, glumac je povrijedio rožnjaču pa je privremeno ostao slijep. Naime, uređaj se trebao koristiti samo kada je osoba u ležećem položaju ali Kubrick je insistirao da Malcolm sjedi za vrijeme kultne scene.

Malcolm nakon filma nije imao lijepe riječi za reditelja, niti za ulogu koja ga je obilježila kao “dežurnog holivudskog negativca”. Tek godinama kasnije je, kaže, shvatio da je snimanje “Paklene naranče” bilo neprocjenjivo iskustvo.

Linda Blair (Egzorcista)

exorcist

Glumica je imala 13 godina kada je zaigrala demonom opsjednutu djevojčicu u filmu “Egzorcista” koji je 1973. šokirao cijeli svijet. Nakon premijere filma, Linda (57) je morala proputovati cijeli svijet promovišući ga te se morala suočiti sa teškim pitanjima na koja ni dan danas nema odgovor.

– Bila sam premlada za pitanja o životu, smrti i religiji, a to je bilo sve što su me ispitivali, godinama. Moj život se iz korijena promijenio i nije bilo povratka – rekla je Linda te tvrdi da je ona na film gledala samo kao na fikciju, međutim više se preplašila reakcije ljudi.

Linda je 1977. godine uhapšena zbog posjedovanja kokaina, a kada joj je bilo 15 godina, upoznala je tada 24-godišnjeg glumca Ricka Springfielda sa kojim je bila u vezi.

Adrien Brody (Pijanista)

77314-004-5c25d1c8

Kada se pripremao za ulogu jevrejsko-poljskog pijanista, američki glumac morao je da smrša 15 kilograma te se riješio svih “luksuza”. Prodao je mobilni, auto i svoj stan. Zbog svega je i prekinuo sa svojom dugogodišnjom djevojkom. Uloga je Adrienu (43) donijela Oscara, ali nakon filma, glumac je pao u depresiju.

– Ta uloga me potpuno zaokupila. Godinu dana sam se osjećao loše i bio sam u depresiji. Tada sam imao samo 27 godina i to iskustvo označilo je ujedno i moje odrastanje – kazao je glumac.

JoBeth Williams (Poltergeist)

poltergeist_047pyxurz

Glumica koja je odglumila majku djevojčice Carol Anne koju otmu demoni iz druge dimenzije nerado se prisjeća snimanja dva nastavka ‘Poltergeista’. JoBeth (68) je kazala da je tokom snimanja filma bila ‘hiperosjetljiva’ te da je negodovala jer je producent Steven Spielberg insistirao da se u filmu koriste pravi ljudski kosturi, umjesto umjetniih.

– Kada bih došla kući nakon snimanja, primijetila bih da su sve obješene slike na zidu nakošene. Ispravila bi ih, a one bi je opet dočekale nakošene idućeg dana – pričala je.

Snimanje ‘Poltergeista’ i njegovih nastavaka smatra da ‘najukletijom produkcijom u Hollywoodu’. Djevojčica koja je glumila Carol Anne je umrla u 12. godini, a njezinu filmsku stariju sestru ubio je posesivni dečko odmah nakon premijere filma.

Heath Ledger (Vitez tame)

heath

Glumac se mjesecima priprema za ulogu psihotičnog Jokera. Zatvorio se u hotelsku sobi i gotovo ništa nije jeo. Vodio je bilješke u dnevnik, gdje je skupljao članke iz novina o najnasilnijim zločinima, lijepo fotografije klovnova, hijena i Alexa DeLargea, protagoniste Kubrickove “Paklene naranče”. Danima je isprobavao razne glasove i smijehove, ne bi li našao savršene za Jokera.

Na posljednjoj stranici svog dnevnika, glumac je napisao: “Bye, bye”. Heath je tokom priprema pao u tešku depresiju zbog čega je morao početi da pije lijekove, otkrio je kasnije njegov otac.

Glumac je umro od slučajnog predoziranja mješavinom lijekova 2008. godine. Nakon smrti, za ulogu u “Vitezu tame” dobio je Oscara.

Mia Farrow (Rosemaryna beba)

rosemarysbaby

Film Romana Polanskog još je jedan u nizu horora čiji su događaji iza kulisa strašniji od samog filma. Mia (71) je glumila trudnicu koja se našla u raljama okultne sekte. Vegetarijanka Mia je pred kamerama trebala jesti sirovu pileću jetru i to u nekoliko navrata. Pri kraju snimanja, Miji su na filmski set dostavljeni papiri za razvod koje joj je poslao tadašnji suprug Frank Sinatra.

Godinu dana nakon premijere, redatiljevu suprugu Sharon Tate ubili su sljedbenici Charlesa Mansona dok je bila u osmom mjesecu trudnoće. Kompozitor Krzysztof Komeda koji je radio na muzici za film umro je nekoliko mjeseci nakon premijere od posljedica saobraćajne nesreće.

Glumačka ekipa (Projekt Vještica iz Blaira)

the-blair-witch-project-original

Snimanje horora iz 1999. godine bilo je stresno za cijelu glumačku postavu. Sve je počelo neobičnom audicijom. Glumcima je rečeno da se prijavljuju na “improvizovani film koji će se snimati na nepoznatoj lokaciji u šumi”. Tokom snimanja koje je trajalo samo osam dana, reditelji Daniel Myrick i Eduardo Sánchez sa glumcima su komunicirali karticama koje su ostavljali po raznim lokacijama. Članovi ekipe imali su zadatak da plaše glumce pa su ih pratili po šumi te im tresli šatore kada bi zaspali, da bi reakcije bile što realnije. Osim toga, redatilji su glumcima i “rezao” zalihe hrane, kako bi bili što očajniji i umorniji.

Film je prvo bio predstavljen kao dokumentarac, a nakon njega neki su povjerovali da su glumci zaista umrli. Majka glumice Heather Donahue (41) čak je dobijala i poruke saučešća. Lažne vijesti utjicale su i na njihove karijere koje su, sa njima, “umrle”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA