Federacija se bori sa zagađenim vazduhom!

710

U Sarajevu, Tuzli, Zenici, Lukavcu, Goraždu i Jajcu već danima je kvalitet vazduha narušen i nezdrav prema izmjerenom parametru srednje dnevne vrijednosti prašine, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U toku jučerašnjeg dana kvalitet vazduha je ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji (FBiH).

Negativni efekti na zdravlje sa aspekta kvaliteta zraka se povećavaju sa produžavanjem ovakve situacije koja u nekim gradovima, posebno u Zenici, Lukavcu i Tuzli traje skoro neprekidno već mjesec i po dana.

I dalje su na svim mjernim mjestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde i Jajce) izmjerne srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 (čestice promjera manjeg od 10 mikrometara, više od 50 mikrograma po metru kubnom), što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka.

Prema dostupnim informacijama, i u Kaknju je situacija slična.

U Tuzli i Zenici, a prema dostupnim podacima i u Kaknju, svakodnevna su prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih za sumpordioksid što dodatno pojačava efekte na zdravlje građana u ovim gradovima, navodi Zavod.

U Sarajevu, osim koncentracija lebdećih čestica PM10, nisu zabilježena prekoračenja drugih mjerenih polutanata, ali koncentracije sumpordioksida i azotnih oksida postepeno rastu.

U saopštenju se navodi da ni danas, ni u sljedeća dva dana ne očekuju značajne promjene opšte meteorološke slike koja bi mogla da utiče na značajno poboljšanje kvaliteta zraka.

S obzirom na to da je zimski period, i prije dolaska kalendarske zime, može se očekivati ovakvo stanje kvaliteta vazduha kao redovna pojava.

Mjerna oprema koja se koristi za praćenje kvaliteta vazduha je vrlo osjetljiva i u uslovima kakvi postoje u najzagađenijim sredinama redovna je pojava da dolazi do poteškoća u radu ovih uređaja.

U petak poslijepodne došlo je do kvara na analizatoru sumpordioksida u Zenici na stanici FHMZ-a. Nažalost, ovo je bio posljednji ispravan uređaj za praćenje ovog parametra u gradu i privremeno neće biti podataka o stanju koncentracija sumpordioksida u ovom gradu. Osoblje FHMZ-a će izaći na teren i pokušati vratiti analizator u funkciju u što je moguće kraćem roku.

Za sprovođenje koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja vazduha nadležne su kantonalne i opštinske institucije, navodi se u saopštenju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA