Dodikovi favoriti redom gube izbore

1006

Miješanje Milorada Dodika u tuđe izborne procese otvorenom podrškom pojedinim kandidatima, ne sa pozicije lidera partije, već predsjednika Republike Srpske, mnogi smatraju pogrešnim potezom. Zanimljivo je i to da su njegovi favoriti do sada uglavnom gubili izbore.

U Austriji su juče održani ponovljeni predsjednički izbori, a Slobodarska partija Austrije i njen kandidat na predsjedničkim izborima Norbert Hofer priznali su, ubrzo nakon početka prebrojavanja glasova, poraz te čestitali pobjedu novom predsjedniku Austrije Aleksanderu Van der Belenu.

Dodik snažno uz Hofera

Samo dan prije održavanja izbora predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Srbe u Austriji da na pomenutim izborima podrže Hofera, za kojeg je rekao da je “osvjedočeni prijatelj srpskog naroda i Republike Srpske”.

– Austrija je nova domovina mnogih naših ljudi. Oni tamo žive i rade već decenijama i snažno su integrisani i zainteresovani za stabilnost tog društva. Stoga, pozivam sve Srbe u Austriji da podrže Hofera koji se pokazao konstruktivno i prijateljski prema svemu onome što radi Republika Srpska. U Austriji postoje ljudi koji žele dobro Republici Srpskoj – izjavio je između ostalog Dodik.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović smatra da je ovim potezom Dodik nanio ogromnu štetu Srpskoj.

– Smatram da je za svaku osudu to što je Dodik podržao Hofera kao predsjednik Republike Srpske, a ne lider svoje stranke. Time je po ko zna koji put zloupotrijebio funkciju predsjednika Republike Srpske i nanio nemjerljivu štetu Srpskoj, svrstavajući se samo dan uoči izbora u Austriji na jednu stranu i to podržavajući kandidata vrlo istorijski diskutabilne partije – rekao je Borenović.

Njegov stranački kolega, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak danas će prisustvovati godišnjoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, a kako prenose mediji razgovaraće i na temu Dodikove podrške Hoferu.

Crnadak bi se nakon konferencije trebao sastati sa austrijskim šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom, te mu, između ostalog, prenijeti stav da podrška koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik davao kandidatu Slobodarske stranke Norbertu Hoferu na predsjedničkim izborima u Austriji – nije predstavljala stav naroda u Republici Srpskoj. Tim prije, jer se Dodikova podrška Hoferu u međunarodnim krugovima smatrala nediplomatskim potezom i miješanjem u unutrašnje stvari Austrije.

U priču se umješao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji je čestitao pobjedniku austrijskih predsedničkih izbora Aleksanderu Van der Belenu, ali se osvrnuo i na Dodikovu podršku njegovom protivkandodatu.

– Drago mi je što Bosanci i Hercegovci, a među njima posebno Srbi, nisu slijedili poziv Milorada Dodika da glasaju za kandidata Hofera, znajući, naravno, kakve stavove po pitanju stranaca zastupa gospodin Hofer – rekao je Incko, koji je i sam Austrijanac.

Podrška “političkim pobačajima”

Predsjednik Srpske proteklih deset godina posebno je volio da se miješa u izbore koji su održavani u Srbiji. Primjetno je da je uglavnom podržavao kandidate koji su u tom trenutku već bili na vlasti, da nije imao problem da u međuvremenu promijeni mišljenje te se odrekne nekadašnjih favorita a prigrli one za koje u početku i nije imao riječi hvale.

Na parlamentarnim izborima 2007. Dodik je podržavao tadašnjeg premijera Vojislava Koštunicu, ali ubrzo nije imao problem da se od Koštuničinog DSS-a “okrene” Tadićevom DS-u, pa je i na mitinzima podrške Borisu Tadiću znao da se zbuni.

– Nadam se da će pobijediti Demokratska stranka Srbije. Odnosno, samo Demokratska stranka – ispravljao se svojevremeno Dodik.

Dan pred održavanje predsjedničkih izbora u Srbiji 2012. godine, Dodik je stao uz Tadića, a za protivkandidata Tomislava Nikolića iz SNS-a nije imao riječi hvale.

– Podržavam Borisa Tadića iako mnogima iz Srbije nije drago zbog toga. Njihov problem sa mnom je što ja nikad ne kalkulišem. Ja ne smatram politiku kao kalkulaciju, nego kao borbu. Podrška Tadiću je dio moje borbe. Tadić je najjača politička ličnost u Srbiji – govorio je on.

Tada je Dodik o današnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću govorio kao o “politčkim pobačajima”.

– Izbori su pokazali da su oni marginalne političke figure. Pobačaji! Pobačaji na izborima. Kandiduju se na izborima, a moje skromno znanje o politici kaže da bi jedva prošli na izborima u mjesnim zajednicama – govorio je Dodik.

Međutim, i pored teških riječi upućenih 2012. godine, Dodik o Nikoliću danas misli sve najbolje.

– Tomislav Nikolić je kao predsjednik Srbije zaslužio da nastavi i dalje da obavlja taj posao. Nemam želje da se uplićem u unutrašnja pitanja Srbije, ali smatram da je Nikolić dobro radio posao na mestu predsjednika Srbije i često je, u delikatnim trenucima za RS, veoma jasno iznosio stav o svim važnim pitanjima, što je izuzetno značajno – rekao je nedavno Dodik.

Iako “ne želi da se upliće u unutrašnja pitanja Srbije”, podrška još uvijek nenominovanom kandidatu u trenutku kada i sam Vučić izbjegava da se oglasi o ovom pitanju je nešto što srpski premijer sigurno nije sa oduševljenjem primio. Više o zahlađenju odnosa između Dodika i Vučića pročitajte u tekstu Koliko su narušeni odnosi Dodika i Vučića?!

Protiv nezavisnosti Srpske

Pobjednik jučerašnjih izbora, Aleksandar van der Belen, ima pozitivan stav prema širenju EU na zapadni Balkan i smatra da bi zvaničan Beč trebalo da pomogne zemljama tog regiona u procesu približavanja Uniji.

– Srednjoročno će pristupna perspektiva za zemlje zapadnog Balkana biti neosporiva za sve posmatrače. Naravno da je preduslov za uspješno približavanje postepena primjena evropskog zakonodavstva. Pregovori se već odavno vode. O putu ka tamo postoje različita mišljenja i mnoga pitanja su još otvorena – objasnio je on.

Na pitanje da li bi priznao referendum o nezavisnosti Republike Srpske, Van der Belen je rekao da bi to bilo u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima u vezi Bosne i Hercegovine.

– Vlade u Sarajevu i Beogradu će, nadam se, u okviru pristupnih pregovora biti toliko motivisane evropskom perspektivom, da će to djelovati i na predstavnike RS. Razmišljanja u pravcu novih promjena granica su problematična – uvjeren je on.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA