Bonsai samo za strpljive i vješte

3046

Bonsai obožavaju ljubitelji prirode koji nemaju sreću da žive u kući sa vrtom, blizu parka ili van grada.

Minijaturno drveće zaista može da stvori atmosferu šume na malom prostoru. Početnici obično kupuju već napravljen bonsai, pa se tek kasnije odvaže da i sami probaju da ga naprave. Suština vještine pravljenja bonsaija je u odgovarajućoj njezi drveta, jer je važno da se lijepo formiraju korijen, stablo, grane, listovi, cvijet i, na kraju, plodovi.

Drveće uzgajano bonsai metodom nije genetski modifikovano, niti je smanjeno na neprirodan način. Ljubitelji bonsaija svom drveću daju svu pažnju i njegu, pa pravilnim uzgajanjem biljka preživi pun životni vijek iste vrste u prirodi. Bonsai se, inače, prenosi sa koljena na koljeno.

U minijaturnom izdanju na postolju može da se gaji gotovo svaka vrsta drveta, jer samo od umijeća baštovana zavise njegovi izgled i ljepota. Drvo se može uzgajati iz sjemena, ili njegom vrlo mlade biljke iz prirode. Da bi bonsai bio pravi, treba ga uzgajati na plitkoj podlozi, mada neki za tu svrhu koriste i koru drveta.

Postoje četiri najpopularnije vrste drveća koje koriste zaljubljenici u bonsai, ali svako drvo, uz žicu, oštar skalpel i mnogo strpljenja, može da se “preobrazi”. Najveća greška je čuvati ga u sobi. Ukoliko se bonsai pravi od drveta koje boravi napolju, uz zaštitu korijena najbolje će napredovati na terasi ili u bašti.

Japanski javor (Acer palmatum) je izuzetno popularna vrsta koja se gaji u dvorištu ili na terasi. Obično se odredi mjesto koje nije izloženo najjačem, podnevnom suncu. Dakle, uživa u jutarnjim ili popodnevnim sunčevim zracima. Ovo je otporna vrsta koja odlično podnosi minusne temperature u Srpskoj. Ne prija mu suva zemlja, već vlažna, pa ga treba zalijevati ujutru ili uveče.

Japanese maple, Acer palmatum, 90 cm high

Bor krivulj (Pinus mugo) voli sunčana mjesta, pa ga u kući treba okretati. Zemlju treba redovno zalijevati, ali tek kada se osuši gornji sloj. Ljeti se listovi orošavaju. Bor odlično podnosi mraz ukoliko se korijen zaštiti malčom. Neophodna mu je prihrana od proljeća do jeseni.

vance_wood_mugo2

Hrast (Quercus) je izuzetno pogodan za bonsai i najčešće se koriste engleski i bijeli. Obožava sunce, a zimi mu je potrebna zaštita od velikih mrazeva. Zemlja ne smije da mu se u potpunosti isuši. Dobro je nahraniti ga organskim đubrivom.

bd7d4aa448245732030d036b0f823c25

Sekvoja (Sequoia) izgleda veoma impresivno kada se gaji kao minijaturno drvo, i to je pravi izazov. Najpopularnija je podvrsta sempervivens, kojoj su neophodni direktno sunce i konstantna vlaga. Svake druge nedjelje treba je prihraniti balansiranim đubrivom. Ovo veoma snažno stablo se orezuje tokom cijele godine.

1087531096_7ee98c35c4_b

Lijeni car

Ova drevna kineska vještina nastala je kao odgovor na želju lijenog kineskog cara, koji nije volio da putuje, da prirodu carstva smjesti u svoj vrt. Nekoliko vijekova kasnije Japanci su se fokusirali na njegu samog stabla, kako bi se ono precizno razvilo, a vještina je nazvana bonsai-drvo na postolju. Strastveni zaljubljenici kažu da je bonsai umjetničko djelo hortikulture.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA