BBC: Alep je Srebrenica

685

Scena u Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku govorila je više od 1.000 riječi o propasti diplomatije po pitanju Sirije, gdje su istaknute diplomate razgovarale o najozbiljnijoj humanitarnoj situaciji našeg vremena i najopasnijoj krizi u najnestabilnijem regionu na svijetu, objavio je BBC.

Ideja osnivača UN je bila da Savjet bezbjednosti bude srce svjetske diplomatije, ali su tamo predstavnici najmoćnijih zemalja pokazali zašto će međunarodni odgovor na krize, kao što je sirijska, uvijek biti paralisan kada stalne članice “zapadnu u ćorsokak”, piše u tekstu Džeremi Bouen, urednik BBC za bliskoistočna pitanja.

BBC prenosi dio atmosfere tokom sjednice Savjeta bezbjednosti UN u utorak posvećen Siriji, gdje su “koplja ukrstili” ambasadori SAD i Rusije, Samanta Pauer i Vitalij Čurkin.

Pauer je događanja u Alepu uporedila sa scenama iz Halabdže, Ruande i Srebrenice “kako bi definisala moderno zlo”.

BBC napominje da nijedan novinar zasad nije uspio da istraži šta se događa u Alepu, ali da su izvještaji koji dolaze iz grada zastrašujući.

– Imate li srama? Da li zaista nemate nimalo srama? Nema li varvarstva protiv civila, ubistava djece, a da vas ne preplaši? Ima li nečega o čemu nećete lagati – uputila je Pauer pitanje Siriji i njenim saveznicima Rusiji i Iranu.

Na to joj je Čurkin uzvratio da “govori kao Majka Tereza”.

Čurkin je istakao da bi Pauer trebalo da se prisjeti svega o SAD i da nema prava da drži moralne pridike. Dodao je i da nema informacije o masovnim hapšenjima i ubistvima u Alepu.

BBC ocjenjuje da kolaps otpora pobunjenika ne znači i kraj rata u Siriji – rat će promijeniti oblik i nastaviće se.

Ono što bi se moglo nazvati odgovorom Zapada na rat u Siriji je promašaj, navodi BBC i ocjenjuje da su Rusija i Iran, zajedno sa libanskim borcima Hezbolaha, imale mnogo jasniju ideju o tome šta žele, zbog čega je “njihova strana pobijedila u Alepu”.

Ukazuje se i da se desetine stranih zemalja umješalo u sukob i zaključuje da, ako je njihov interes da se borbe nastave, onda će tako i biti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA